Tüntetők csaptak össze a rendőrökkel Észak-Karolinában, miután lelőttek egy fekete férfit

A 43 éves Keith Scottot Charlotte város rendőrei lőtték le, egyelőre tisztázatlan körülmények között.

A rendőrök egy bűnügy gyanúsítottját keresték, ekkor futottak össze a helyszínen Scottal, akinek nem volt köze az ügyhöz. Scott egy autóban volt, a rendőrök elmondása szerint pedig fegyverrel a kezében szállt ki onnan. Ekkor lőttek rá, a férfi a kórházban halt meg.

A fekete, hétgyerekes apa Scott rokonai szerint viszont nem volt nála fegyver, az autójában ült, egyébként is mozgássérült, a kezében pedig csak egy könyv volt. A halálos lövést leadó Brentley Vinson szintén fekete.

A nyomozók a helyszínen találtak egy fegyvert, egy helyszíni videó szerint közben Scott lánya azt kiabálta a rendőrök felé, ne tegyenek fegyvert az autóba.

Kedd este tüntetés kezdődött Charlotte-ben, a tüntetők egy része a rendőrökkel is összecsapott. Több rendőr megsérült, miután kövekkel dobták meg őket, több autót is megrongáltak. A hatóságok szerint meg kell különböztetni a "tüntetőket" és az "agitátorokat", az erőszakért pedig utóbbiak felelősek. Brentley Vinsont a vizsgálat idejére felmentették a munka alól.

Hétfőn Tulsában, Oklahomában lőttek le rendőrök egy fekete férfit, az utóbbi hónapokban történt hasonló esetek után pedig a feszültség egyre nő. (Guardian, Buzzfeed)