A történelemben először csapott le a videóbíró felnőtt férfi focimeccsen

sport
2016 szeptember 22., 08:30
comments 20

Anuar Kali 25 éves, mindössze 167 centi magas holland középpályás a Willem II.-ből, aki szerdán történelmet írt azzal, hogy teljesen ártatlan helyzetben, a félpálya táján letalpalta Lasse Schönét. Ez egyfelől nagyjából a nap legértelmetlenebb szabálytalansága volt: eleve csak egy holland kupameccsről volt szó, az otthon játszó Ajax ráadásul már 2-0-ra vezett ellenük, Schöne pedig nemhogy helyzetben nem volt, de a saját térfeléről akart volna elrúgni egy labdát. A parasztkodás mégis történelmet írt, az akcióért kapásból sárga lapot adó Danny Makkelie játékvezető néhány pillanattal később ugyanis elővette a pirosat. Ezzel Kali lett az első olyan focista a futballtörténelemben, akit felnőtt férfimeccsen videóbíró alapján állítottak ki.

photo_camera Kali aprócska, de jó sok piros lapot kapott már eddig is.

Ez nem a gólvonaltechnológiát, hanem a VAR-nak is nevezett rendes, érdemi videóbírórendszert jelenti: a jelenetet Pol van Boekel asszisztens elemezte ki villámgyorsan a videószobában és a visszajátszás alapján rádión megüzente, hogy ez pirosat ért. A technológiát nemrég egy francia-olasz barátságos meccsen próbálták ki először, a tesztek Hollandiában már tétmeccseken folytatódnak.

A piros nyilvánvalóan jogos volt, tehát a teszt ebből a szempontból sikeres volt. Abból viszont már nem, hogy a nézőket az egész közben semmiről sem tájékoztatták a stadionban, ők csak annyit láttak, hogy a bíró ad egy sárgát, majd nem sokkal később titokzatos okokból pirosat mutat fel, bár az alany be sem szólt neki.

Pedig azokban a sportágakban, ahol régebb óta van videóbíró, rég kialakult a dolog lemásolható rutinja: a közönséget hangosbeszélőn tájékoztatják, hogy videózás folyik ennek és ennek az ítéletnek a felülvizsgálata miatt, majd, ha van megfelelő kivetítő, lassítva meg is ismétlik a kérdéses jelenetet.

Pol van Boekel nem véletlenül nyilatkozta a meccs után:

Reméljük, hogy a közönség kap majd információt azokról a döntésekről, amelyeket a videobíró közreműködésével bíráltak felül. Joguk van tudni, mi történt pontosan.

(via nso.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.