Megpakolt készpénzes bőröndökkel utaznak külföldre a kínai turisták

Megmagyarázhatatlanul sokat kezdtek költeni a kínai turisták, miközben a külföldre utazók száma nem nőtt annyira sokkal – hívja fel a figyelmet a Bloomberg egy érdekes összefüggésre.

Egyetlen év alatt 70 milliárd dollárról 203 milliárd dollárra nőtt az ország turizmus-deficitje, miközben a kiutazók száma 98 millióról 120 millióra nőtt. A turizmus-deficit azt jelenti, hogy mekkora a különbsége a külföldiek által Kínában elköltött és a kínaiak által külföldön elköltött pénznek. Érdekes módon a fogadó országok statisztikáiból – például Hongkongéból – nem olvasható ki a kínai turisták költekezési kedvének fokozódása.

Egy korábbi amerikai pénzügyminisztériumi igazgató, Brad Setser szerint nem az történt, hogy a kínai turisták hirtelen csak luxusutakra kezdtek befizetni:

valójában készpénzt csempésznek ki külföldre a bőröndjeikben.

Kínában elég szigorú tőkekiviteli korlátozások vannak, amiket csak agyafúrt trükkökkel lehet kijátszani: vannak, akik színlelt exporttal, mások színlelt kártérítésekkel, megint mások makaói kaszinókon átfolyatva vitték ki a pénzt az országból. Eközben viszont rengetegen törekednek erre: sokan úgy érzik, csak külföldön, a kínai pártállamtól távol van biztonságban a vagyonuk, és a jüan erősödési trendjének megtörése sem segített. A "turistáskodás" egy másik ilyen trükk: gazdag kínaiak egy része egészen jelentős pénzeket vihet ki az országból készpénzben, amit otthon utazási költségként számolnak el. (Bloomberg)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.