Megpakolt készpénzes bőröndökkel utaznak külföldre a kínai turisták

gazdaság
2016 szeptember 22., 10:26
comments 34

Megmagyarázhatatlanul sokat kezdtek költeni a kínai turisták, miközben a külföldre utazók száma nem nőtt annyira sokkal – hívja fel a figyelmet a Bloomberg egy érdekes összefüggésre.

Egyetlen év alatt 70 milliárd dollárról 203 milliárd dollárra nőtt az ország turizmus-deficitje, miközben a kiutazók száma 98 millióról 120 millióra nőtt. A turizmus-deficit azt jelenti, hogy mekkora a különbsége a külföldiek által Kínában elköltött és a kínaiak által külföldön elköltött pénznek. Érdekes módon a fogadó országok statisztikáiból – például Hongkongéból – nem olvasható ki a kínai turisták költekezési kedvének fokozódása.

Egy korábbi amerikai pénzügyminisztériumi igazgató, Brad Setser szerint nem az történt, hogy a kínai turisták hirtelen csak luxusutakra kezdtek befizetni:

valójában készpénzt csempésznek ki külföldre a bőröndjeikben.

Kínában elég szigorú tőkekiviteli korlátozások vannak, amiket csak agyafúrt trükkökkel lehet kijátszani: vannak, akik színlelt exporttal, mások színlelt kártérítésekkel, megint mások makaói kaszinókon átfolyatva vitték ki a pénzt az országból. Eközben viszont rengetegen törekednek erre: sokan úgy érzik, csak külföldön, a kínai pártállamtól távol van biztonságban a vagyonuk, és a jüan erősödési trendjének megtörése sem segített. A "turistáskodás" egy másik ilyen trükk: gazdag kínaiak egy része egészen jelentős pénzeket vihet ki az országból készpénzben, amit otthon utazási költségként számolnak el. (Bloomberg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.