A Kúria jogsértőnek találta a kormány népszavazásra buzdító hirdetéseit

Jogsértőnek talált két népszavazással kapcsolatos kormányhirdetést a Kúria, hívta fel rá a figyelmet a HVG.

A legfelsőbb bíróság honlapján azt írják, szeptember 6-án a Magyar Időkben jelent meg két népszavazásra buzdító hirdetés, ezek miatt érkezett kifogás.

Az volt velük a probléma, hogy bár egyértelműen politikai hirdetések voltak, szabad szemmel ezt alig lehetett látni rajtuk. Csak a jobb alsó sarokban, halvány betűkkel lehetett olvasni, hogy a hirdetés megrendelője Magyarország Kormánya.

a Magyar Idők reklámsávja

Fontos kiemelni, hogy a bejelentés nem a valóságban kihelyezett plakátok miatt érkezett, hanem interneten futó hirdetések miatt, de igazából a plakátokon se nagyon látszik.

A Nemzeti Választási Bizottság szerint ezzel nincs probléma, mert azt feltüntették, hogy politikai hirdetésről van szó, és hogy a kormány megbízásából van az újságban. A Kúria viszont egyértelműen kijelentette,

a fizetett politikai hirdetéseken rögtön felismerhetőnek kell lennie a hirdetés megrendelőjének.

A pontos határozat szerint

"a hirdetések jobb alsó sarkában lévő szövegek, amelyek a megrendelő személyére vonatkoznának nem, illetve csak kis részükben olvashatók. Ezek kapcsán kizárólag arra utaló adat észlelhető, hogy a fizetett politikai hirdetéseknek lehet megrendelője, mivel az egyiken az a szó, hogy „Készült (…)” ha halványan, alig olvashatóan is, de látható, a másikon pedig a zöld színben lévő elmosódott fehérnek tűnő szín azt sejteti, hogy ott feltehetően megrendelőre utaló szöveg szerepelhet"

A Kúria tehát kimondta,

A hirdetés megsértette a népszavazás tisztaságára, jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó alapelvet.