link Forrás

Együttműködött a III/III-as alosztállyal a legnagyobb nemzeti rocker, de annyit ivott, hogy elfelejtette az egészet

Történelem
2016 szeptember 23., 08:05
comments 371

Az N1 tévé készített leleplező hangulatú videót az egyik legismertebb és legtöbbet hallgatott nemzeti rockegyüttes, az Egészséges Fejbőr frontemberével, Petrovity Zoránnal.

A Fejbőrnek olyan korszakos slágereket köszönhet a szélsőjobboldali underground, mint a Fehér Karácsony, a Fekete majmok, vagy a Ki a faszom az a Jan Slota?

A beszélgetés első felében a gyanútlan énekes-dalszerző az együttes korai éveiről, kommunista szülői hátteréről beszél, majd (a videón a 17. perc után) Kisberk Szabolcs riporter hirtelen előrántja a dokumentumot, ami szerint 1988-ban - a szkinhed-mozgalomban aktív - Petrovity együttműködést ígért két, a III/III-as alosztálynak dolgozó BM-tisztnek.

Az énekest egy verekedést miatt hallgatták meg a rendőrök, amiről ő részletesen beszámolt, és többek nevükön is nevezett az érintett szkinhedek közül. Petrovity nem tagadja, hogy az ő írása áll a papíron, de nagyon nehezen tér magához a helyzet közben. Azt mondja, nincs emléke arról, hogy részt vett volna a beszélgetésen, vagy aláírt volna ilyen papírokat.

link Forrás

Se kényszerítésre, se zsarolásra nem emlékszik. Később azt találja magyarázatként, hogy valószínűleg részeg volt, amikor aláíratták vele a papírt, de aztán arra jut, mivel a bevonulás után készült a dokumentum, ez mégsem lehetséges.

link Forrás

A kilencvenes évek elején Petrovity súlyos alkoholizmussal küzdött, de szerinte ez sem mentség arra, hogy aláírta a papírokat, és nem is szeretné mentegetni magát az ügyben.

link Forrás

A riporter később egy jellemzést is idéz Petrovityról, ami szerint őszintén és részletesen beszélt a belügynek szkinhedek mozgalmáról, a hatóságok pedig „operatív célra történő felhasználása lehetségesnek” minősítették.

A frontember nem ellenkezik, de ahhoz tartja magát, hogy soha senkiről nem jelentett a későbbiekben, nem is kértek tőle ilyesmit, és tagadja, hogy be lett volna szervezve valaha is.

Az Oi-kor tagjai – akik annak idején ugyanabban a közegben mozogtak – a vallomást követő beszélgetésen, miután nekik is megmutatják a papírokat, arról beszélnek, hogy „ez sok mindent megmagyaráz”, mert azt már korábban is furcsállták, hogy Petrovity akkoriban megúszhatta komolyabb verekedéseit és balhéit. (N1TV)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.