Ferenc pápa: A hazug újságírás maga a terrorizmus

egyház
2016 szeptember 23., 03:24
comments 123

A keresztény egyházfő szerint az olykor teljes népességeket megbélyegző, sztereotipizáló újságírás annyira romboló hatású, hogy a terrorizmus egy formájának is nevezhető.

A pápa erről az olasz újságírók szövetségének vezetői társaságában beszélt Rómában, ahol azt is hangsúlyozta, hogy a riportereket ma különösen nagy felelősség terheli, mert az embereknek soha nem látott mennyiségű információ között kell eligazodniuk.

"Pletykákat híresztelni a terrorizmus egy formája. Ma már szavakkal is meg lehet gyilkolni valakit, és ez különösen igaz az újságírókra, mert az ő szavaik sokakhoz elérnek" - mondta az egyházfő.

Olaszországban virágzik a politikailag motivált, lejárató újságírás, ami gyakran nem kíméli a magánéletet sem - Ferenc pápa valószínűleg ezért tartotta fontosnak, hogy beszéljen a jelenségről, ami mintha Magyarországon is felütötte volna a fejét.

A bevándorlókkal rendre szolidáris és megértő egyházvezető a menekültellenes retorikáról, az iszlám megbélyegézésnek, a háborús szólamok használatának veszélyeiről is beszélt. Szerinte az újságírás

"nem szabad, hogy félelmet keltsen az emberekben a háború vagy az éhség elől menekülőkkel szemben."

(Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt