Ferenc pápa: A hazug újságírás maga a terrorizmus

A keresztény egyházfő szerint az olykor teljes népességeket megbélyegző, sztereotipizáló újságírás annyira romboló hatású, hogy a terrorizmus egy formájának is nevezhető.

A pápa erről az olasz újságírók szövetségének vezetői társaságában beszélt Rómában, ahol azt is hangsúlyozta, hogy a riportereket ma különösen nagy felelősség terheli, mert az embereknek soha nem látott mennyiségű információ között kell eligazodniuk.

"Pletykákat híresztelni a terrorizmus egy formája. Ma már szavakkal is meg lehet gyilkolni valakit, és ez különösen igaz az újságírókra, mert az ő szavaik sokakhoz elérnek" - mondta az egyházfő.

Olaszországban virágzik a politikailag motivált, lejárató újságírás, ami gyakran nem kíméli a magánéletet sem - Ferenc pápa valószínűleg ezért tartotta fontosnak, hogy beszéljen a jelenségről, ami mintha Magyarországon is felütötte volna a fejét.

A bevándorlókkal rendre szolidáris és megértő egyházvezető a menekültellenes retorikáról, az iszlám megbélyegézésnek, a háborús szólamok használatának veszélyeiről is beszélt. Szerinte az újságírás

"nem szabad, hogy félelmet keltsen az emberekben a háború vagy az éhség elől menekülőkkel szemben."

(Guardian)