Kijárási tilalmat rendeltek el Charlotte-ban

külföld
2016 szeptember 23., 06:28
comments 92

Könnygázt is bevetettek a rendőrök csütörtök este Észak-Karolina állam Charlotte városában, ahol kiújultak az összecsapások a hatóságok és a tüntetők között, miután kedden intézkedés közben rendőrök lelőtték Keith Lamont Scott 43 éves, színesbőrű férfit.

Továbbra sincs egyetértés a hatóságok között, hogy Scottnál volt-e fegyver vagy sem, és ennek eldöntésére a videófelvételek sem alkalmasak.

Négy napja zajlanak a tüntetések a városban, és az erőszak is egyre erőteljesebben van jelen. Szerda éjjel meglőttek egy civilt, akinek állapota azóta is válságos, randalírozásra került sor a városban, és egy tévériportert is inzultáltak. A rendőrség kénytelen volt behívni a városba Nemzeti Gárdát, és szükségállapotot, majd csütörtökre virradóra kijárási tilalmat is hirdettek.

Csütörtök este, valamivel az éjszakai tilalom előtt, nagyjából 100 tüntető indult útnak, hogy eltorlaszolja a 277-es autópályát, és összetűzésbe keveredtek a sorfalat álló rendőrökkel, akiket dobálni kezdtek. Könnygáz bevetésére is szükség volt az oszlatáshoz.

A jelentések szerint az agresszív csoport létszáma az első napokhoz képest csökkenni kezdett, a többség - néhány száz ember - békés eszközökkel tüntet a város határain belül. (Guardian; címlapi és cím feletti kép: AFP / NICHOLAS KAMM)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.