Leteszik a fegyvert, és pártként tevékenykednek tovább a FARC gerillái

külföld
2016 szeptember 24., 07:57
comments 42

A FARC (Kolumbia Forradalmi Fegyveres Erői) nevű dél-amerikai gerillaszervezet vezetői úgy döntöttek, véget vetnek a kolumbiai kormánnyal már 52 éve vívott háborújuknak, és leteszik a fegyvert. A szervezet eldöntötte azt is, hogy amennyiben az október 2-i szavazáson a kolumbiai nép is elfogadja a fegyverletételi megállapodást (márpedig a közvéleménykutatások szerint el fogják), a FARC politikai pártként folytatja tovább.

photo_camera A FARC zászlója

A FARC egyébként a Kolumbiai Kommunista Párt katonai szárnyaként jött létre a hatvanas évek közepén, majd a világ egyik legsikeresebb gerillaszervezetévé vált. Saját bevallásuk szerint a bolívarizmus és a marxizmus-leninizmus eszméi alapján képviselik Kolumbia vidéki szegényeit az ország gazdag elitje és az USA befolyása ellen. A szervezet fénykorában majdnem Kolumbia felét ellenőrzése alatt tartotta, bár belföldön is sok kritikát kaptak amiatt, hogy felszerelésüket és akcióikat sok esetben drogterjesztésből vagy emberrablásokból származó bevételekből fedezték. (via Economist)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.