A mostani rendszerben elképesztően könnyű visszaélni a beteg emberek szavazati jogával

A TASZ bemutatta az egyik ügyfelük esetét, akinek a családja attól tart, hogy valaki vissza akart élni idős édesanyja szavazati jogával.

Kristófi József anyja egy idősek otthonában él, és a demencia már erősen előrehaladt állapotban van nála. Az idős nő is kapott értesítőt a népszavazás alkalmából, amit ő már elolvasni vagy értelmezni sem tud. A család egyszer csak azt vette észre, hogy az idősek otthona, ahol él, elintézte, hogy az nőt áthelyezték a XI. kerületből a VIII. kerületbe, ráadásul egy mozgóurnát is igényeltek neki.

Azon csodálkoztunk, hogy csak nem megjavult a nagymama állapota hirtelen” -jegyezte meg József, de komolyra fordítva a szót, hozzátette, tudták, hogy ez így nincs rendben, ezért rákérdeztek, ki kérvényezte helyette. Ismeretlen tettes ellen feljelentést is tettek a rendőrségen, hogy kiderüljön, mi történt. József szerint nem szabad demens emberek szavazati jogát arra használni, hogy meghamisított szavazatokhoz jussanak.

A TASZ szakértője szerint elképzelhető, hogy a bentlakásos intézmény jóindulatból él ezzel a lehetőséggel, csakhogy szerinte épp ez az út vezet a választási csaláshoz is. Hozzátette, a választási csalás csak akkor elkerülhető, ha a szavazati jogával mindenki saját maga rendelkezik.

A Józsefékéhez hasonló esetek elkerülésére azt tanácsolják, mindenki kérjen engedélyt a rokonától a választási levelei felbontásához. Figyelje a rokona leveleit, ha pedig egy kérelemre válaszul kap levelet a választási irodától, akkor kérdezzen rá, hogy valóban ő kérte-e.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.