Az érvénytelen szavazatok miatt lesz a szokásosnál később eredménye a népszavazásnak

Tbg
POLITIKA
2016 szeptember 26., 11:44
comments 153

Vasárnap este 10-11 óra körül már magas lesz a szavazatok feldolgozottsága, közölte hétfőn Pálffy Ilona.

Ez egyáltalán nem jó hír, legalábbis azoknak, akik gyorsan túl szeretnének lenni az október 2-ai népszavazáson és az eredményének megismerésén.

A legutóbbi, 2008-as népszavazáson tízkor már mindent tudni lehetett, igaz, akkor a népszavazás érvényessége az alacsony részvételi küszöb miatt nem nagyon volt kérdéses.

Most azonban a népszavazás eredményessége elsősorban attól függ, összejön-e az érvényesség, azaz a választásra jogosultak legalább a fele plus egy fő elmegy ÉS érvényesen szavaz.

Ezt pedig csak a szavazatok átszámlálása, és az érvénytelen szavazatok kiszűrése után lehet megmondani.

Az érvénytelen szavazatokról szóló vita minden bizonnyal elbizonytalanítja majd a szavazatszámláló bizottságok tagjait a szavazatok összeszámlálásakor, ezért lassulni fog az eredmények megállapítása, közölte Pálffy.

Ha nagyon szoros lesz az eredmény, akkor a külföldről beérkező szavazatok és a levélszavazatok, és az ezekben található érvényes szavazólapok száma akár még a jövő héten is befolyásolhatja a népszavazás érvényességét.

Azaz az egészen pontos végeredmény csak szerdán, csütörtökön lesz ismert tippünk szerint.

Nem lesz elég megfigyelő

Hétfőn 8 275 145 választópolgár szerepelt a névjegyzékben, de ez a szám még a halálesetek miatt biztosan változni fog. A névjegyzéket pénteken 16 órakor zárják le, és még aznap ki is nyomtatják a helyi választási irodák.

Szombaton lezárult a külképviseleti névjegyzékbe vétel határideje, összesen több mint 11 ezren vetették fel magukat a külképviseleti névjegyzékbe.

A legtöbben Londonban szavaznának, 1327-en, Münchenben pedig 761-en adnák le voksukat.

37 ezren már jelezték, hogy nem a lakóhelyükön, hanem más magyarországi településen szavaznának október 2-án. Átjelentkezni szeptember 30-ig lehet.

A 105 külképviseleten, ahol külföldről lehet szavazni, egyáltalán nem lesznek megfigyelők.

A szavazatszámláló bizottságokba a frakciók 18 150 delegáltat jelentettek be, az NVI elnöke szerint ez nagyon kevés. Ennek kétharmada kormánypárti. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.