A határon túli választók negyede már szavazott

POLITIKA
2016 szeptember 27., 21:42
comments 282
  • A tapasztalatok szerint azok a határon túliak, akik hajlandóak külön regisztrálni a szavazásra, általában a Fideszt támogatják.
  • Úgy tűnik, most is elég aktívak, nem fognak elmaradni sokkal az itthoni szavazóktól. 2014-ben 66,42 százalékuk szavazott.

Szeptember közepe óta a Nemzeti Választási Iroda rendszeresen közli, mennyi levélszavazat érkezett hozzájuk. Levélben általában azok az állampolgárságot megszerző határon túliaknak szavazhatnak, akiknek nincs magyarországi lakcímük, ezért nekik külön regisztrálniuk kell, ha szavazni is akarnak.

Levélszavazatát leadni készülő nő érkezik a szabadkai magyar főkonzulátusra szeptember 19-én. A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok ettől a naptól adhatják le a levélszavazataikat a külképviseleteken. (Fotó: Molnár Edvárd / MTI)
photo_camera Levélszavazatát leadni készülő nő érkezik a szabadkai magyar főkonzulátusra 2016. szeptember 19-én. - Fotó: MTI/Molnár Edvárd

A hétfői állás szerint eddig összesen 68 557-en küldték el az NVI-nek a szavazatukat, ami azt jelenti, hogy

egy héttel a népszavazás előtt az erre jogosult határon túliak 25 százaléka már szavazott.

Számíthat rájuk a kormány

A nemzetpolitikáért felelős államtitkár nemrég arról beszélt a parlamentben, hogy a szeptemberi határidőig összesen 274 576 határon túli magyar regisztrálta magát a szavazásra. Persze a regisztráltak nagy része nem most, hanem még a 2014-es országgyűlési választásokkor került be a rendszerbe. Akkor 193 793 ember szerepelt a levélben szavazók névjegyzékében. Az akkori tapasztalatok azt mutatják, hogy akik külön regisztrálnak, főleg a kormánypártot támogatják:

két évvel ezelőtt a levélben szavazók 95 százaléka a Fidesz-KDNP listájára szavazott.

Ezért bízhat a Fidesz abban, hogy ezeket a szavazókat most is mozgósítani tudja, hogy ne legyen gond az érvényességgel.

Két évvel ezelőtt a regisztrált határon túliak 66,42 százaléka szavazott, miközben az országos részvétel csak 61,73 volt.

A Nemzeti Választási Iroda pedig külön ábrákon magyarázza, hogyan kell postára adni a szavazólapokat:Forrás. Nemzeti Választási Iroda

Próbálják minél könnyebbé tenni a levélszavazást

Aki magyar állampolgár, de nincs magyarországi lakcíme, a választás előtti tizenötödik napig kérheti a Nemzeti Választási Irodnál, hogy vegyék fel a levélben szavazók névjegyzékébe. Ettől kezdve 10 évig bent is marad a rendszerben, ha nem kéri külön, hogy töröljék.

Ha a regisztrációval megvan, kap egy szavazási levélcsomagot, ami tartalmaz egy szavazólapot, egy azonosító nyilatkozatot, egy szavazásról szóló tájékoztatót, egy kisebb méretű borítékot a szavazólaphoz és egy nagyobb borítékot, amivel ingyen elküldheti a szavazatát az azonosítóval együtt az NVI-nek.

Ha a szavazócsomag megvan, magához a szavazáshoz már csak néhány adatot kell megadnia:

  • a nevét/születési nevét;
  • az anyja nevét;
  • személyi azonosítóját vagy a magyar állampolgárságát igazoló iratának típusát és számát.

A levélszavazatoknak a szavazást megelőző 24 óráig, azaz október 1-e éjféig kell megérkeznie az NVI-hez, de a szavazás előtti 15 napban és a külképviseleti szavazás alatt leadhatják a külképviseleten is, de elküldhetik bármelyik egyéni választókerületi választási irodába is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.