A magyar fiatalok negyede egyáltalán nem védekezik, sokan azt sem tudják, hogyan kellene

2016 szeptember 27., kedd 13:00
389

Egy friss kutatás szerint Magyarországon a 16-25 év közötti fiatalok negyede egyáltalán nem védekezik, pedig harmaduk legalább hetente egyszer szexel – írja a Magyar Nemzet. A válaszadók fele azért nem védekezik, mert nem gondolja, hogy szükség lenne rá, tizedük pedig azt sem tudja, hogyan kellene.

Az 500 ember megkérdezésével készült felmérésből kiderült, hogy a magyar fiatalok átlagosan 16,5 évesen vesztik el a szüzességüket, de a 16-25 évesek negyede még sosem védekezett. Saját bevallásuk szerint az elmúlt évben tízből egy válaszadónak szüksége volt sürgősségi fogamzásgátlásra.

Szőnyi György, a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság elnöke a lapnak elmondta, hogy nagy szükség lenne a felvilágosító kampányokra, de az utóbbi négy évben erre egyáltalán nem kaptak pénzt. Ahhoz, hogy az országos program folytatódjon, 50 millió forintra lenne szükség. Beszélt arról is, hogy némelyik iskolában hiába tartanak felvilágosítást, az iskolák félnek a prűd szülőktől.

Ezért előfordult olyan is, hogy az általuk küldött, tájékoztató csomagokból kivették az óvszereket, nehogy valaki azt gondolja, hogy szexre akarják ösztönözni a gyerekeket.  

Az Ars Erotica Alapítvány munkatársa a lapnak elmondta, komoly szerepet játszik a védekezés elhanyagolásában, hogy

átlagosan tízből csak egy szülő támogatja anyagilag a gyermekét, ha fogamzásgátlásról van szó, egy megbízható védekezési eszközt pedig nem minden tini tud megengedni magának.

Kiderült az is, hogy minden tizedik fiatal nőt a párja győz meg arról, hogy nem kell védekezni. A statisztikák alapján az iskolázottság és a védekezéssel kapcsolatos tájékozottság között is szoros összefüggés van: míg az alapfokú végzettségűek 65 százaléka nem védekezik első alkalommal, addig a felsőfokú végzettségűek 82 százaléka igen.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt