Balog Zoltán Berlinben arról beszélt, hogy nem kerülhet le a napirendről az európai romák ügye

POLITIKA
2016 szeptember 27., 21:07
comments 128

Nem kerülhet le a napirendről az európai romák ügye – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kedden Berlinben azon az ünnepségen, amit a német roma polgárjogi mozgalom elindítója, Romani Rose, a Német Szintik és Romák Központi Tanácsának elnöke 70. születésnapja alkalmából rendeztek.

Az ünnepség után Balog Zoltán a magyar közmédiának azt mondta, a születésnapi köszöntőjében rámutatott, hogy „az a válság, amelybe Európa került, részben a migráció által, elfelejteti velünk azokat a fontos feladatokat, amelyeket Európának kell megoldani”, de nem szabad engedni, hogy lekerüljön a napirendről, „az európai szegények, az európai hátrányos helyzetűek és az európai romák ügye”.

Balog Zoltán, aki Angela Merkel német kancellár után köszöntötte az ünnepeltet, megtisztelőnek nevezte, hogy Romani Rose külföldi barátai közül egyedül őt hívta meg az ünnepségre – írja az MTI.

Eközben Magyarországon

Két héttel ezelőtt, már a népszavazási kampány hajrájában Szabó Tamás, Jászberény fideszes polgármestere „roma polgártársainkhoz” szólt, mert nekik is fontos tétje van a népszavazásnak: a gondolatmenete szerint a romáknak be kell látniuk, hogy „minden segítség véges”, és ha a migránsokat betelepítik, és segélyt kell nekik adni, „innen vonjuk el az erőt”. Az Index tudósítása szerint a polgármester lényegében kérte a romákat, győzzék meg egymást, hogy a migránsok eljövetele nekik kevesebb segélyt jelent.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.