Kísérő nélküli menekült gyerekekkel erőszakoskodnak a magyar hatóságok

migráció
2016 szeptember 27., 07:16
comments 307

Harmincoldalas, 143 augusztusban felvett interjún – főleg férfi, nő és gyermek menekültek, illetve rendőrök és aktivisták elmondásán – alapuló jelentést tett közzé az Amnesty International a magyar hatóságok menekültekkel szembeni fellépéséről (itt eredetiben is elolvashatja magyarul), egészen durva dolgok vannak enne.

Több ezer menekülttel, köztük kísérő nélküli gyerekekkel szemben durva erőszakot alkalmaznak a magyar hatóságok. Ezen kívül gyakori a törvénysértő visszatoloncolás és törvénysértő fogvatartás is.

photo_camera Kép: Amnesty International.

Több történet közül egy: egy kísérő nélküli 17 éves fiú, akit a határtól 10 kilométerre fogtak el a rendőrök, azt mondta az AI vizsgálóinak, hogy csoportjának egyik tagját úgy megrúgták, hogy eltört a lábfeje. Kísérő nélküli gyerekeket gyakran felnőtt férfiakkal egy fedél alatt szállásolnak el. Volt, akire kutyát uszítottak, de általánosságban is megszokott az indokolatlan erőszak és az erőszakkal fenyegetés a menekültekkel szemben. Egy palesztin menedékkérő arról beszélt, hogy a kiskunhalasi őrök tudják, hol nincs biztonsági kamera, a menekülteket ezekre a helyekre tuszkolják.

Az AI 18 olyan emberrel beszélt, akit erőszakkal küldtek vissza Szerbiába, anélkül, hogy egyáltalán felmérték volna, milyen alapon kérnek menedékkérelmet, vagy hogy szükségük van-e védelemre. Másokat hetekig tartanak fogva őrzött befogadó központokban. Ilyen a kiskunhalasi központ, ahová kitartó kérései ellenére sem engedték be az AI megfigyelőit.

Az AI szerint egész cinikus rendszer úgy lett kialakítva, hogy elrettentse a menekülteket. A menedékkérelmi eljárás kafkai, labirintusszerűen bürokratikus, miközben a menekdékkérőknek lealacsonyító és törvénysértő körülmények között kell várakozniuk. Tolmács sem segíti őket.

photo_camera Két szír fiatal elbeszéléséből.

Mindez John Dalhuisen, az AI európai kutatási programjának igazgatója nyilvánvalóan sérti azokat a nemzetközi jogi biztosítékokat, amiket a menekültek védelmére alakítottak ki. (Amnesty, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.