Az ENSZ betiltotta tobzoska és a berber makákó globális kereskedelmét

2016 szeptember 28., szerda 16:55
38

A veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó ENSZ-egyezmény (CITES) tagállamai a dél-afrikai Johannesburgban zajló tanácskozásukon megszavazták a tobzoska mind a nyolc fajának és a berber makákónak, a Szaharától északra élő egyetlen főemlősnek a felvételét a konvenció egyes számú mellékletébe, amely tiltja az állatoknak, testrészeiknek és szerveiknek bármilyen kereskedelmi célú kivitelét.

Az elefántcsonthoz és az orrszarvútülökhöz hasonlóan Ázsia a legnagyobb felvevő piaca az Afrikából érkező tobzoskának. Az emlősállat húsa különlegességnek számít az ázsiai, különösen a vietnami gasztronómiában, pikkelyeit a tradicionális orvoslásban használják.

Az elmúlt napokban a Guardian közölt részleteket arról, hogyan működik az a laoszi központú globális állatkereskedő bűnszervezet, ami több fajt is a kihalás szélére sodort.

Az ázsiai populáció csökkenése és a fekete kontinensen dolgozó egyre nagyobb számú kínai munkás miatt ugrott meg az Afrikában élő fajok iránti kereslet. Az elmúlt egy évtizedben mintegy egymillió példányt öltek meg, természetvédelmi szakemberek szerint a vadon élő állatok közül a tobzoska kereskedelme a legelterjedtebb a világon.

A berber makákó, amely az európai kisállat-kereskedelem egyik közkedvelt állata, Gibraltárban, Marokkóban és Algériában él vadon, populációja az utóbbi 30 évben megfeleződött, alig maradt 6500 egyed belőlük.

A tagállamok szerdán arról is döntöttek, hogy enyhítik a hegyi zebra Dél-Afrikai Köztársaságban élő alfajára vonatkozó kereskedelmi tilalmat, mivel populációja ma már évi 9 százalékkal nő a sikeres fajmentő programnak köszönhetően. Ez a dél-afrikai nagy emlősök egyik sikertörténete, a fajt már nem fenyegeti kihalás - hangsúlyozta Edna Molewa, a Dél-afrikai Köztársaság környezetvédelmi minisztere.

Az Egyesült Államokban és Kanadában élő erdei bölényt teljesen levették a CITES védelmi listájáról, mivel a fajt nem veszélyezteti orvvadászat, és populációja mostanra kilencezer egyedre nőtt.

A világ 183 államának részvételével folyó johannesburgi tanácskozás középpontjában az afrikai állat- és növényfajok, köztük az elefántcsont kereskedelmének szigorítása áll.
A CITES 35 ezer védett fajra terjed ki. A konvenció 1973-as washingtoni aláírása óta tiltja az elefántcsont-kereskedelmet. Ennek ellenére erősen megnövekedett az elefántagyar és az orrszarvútülök illegális adásvétele. Namíbia és Zimbabwe ráadásul a kereskedelmi tilalom feloldását is követeli. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt