Kocsis Máté szerint teljesen oké, hogy munkaidőben pártkampányba kényszerítenek közhivatalnokokat, sőt!

POLITIKA
2016 szeptember 28., 18:41
comments 585

Kocsis Máté az ATV műsorában szerepelt, és mondott elképesztő dolgokat.

Az Egyenes Beszédben kérdezték arról a Józsefvárosi polgármestert – aki egyben a Fidesz budapesti elnöke –, mit szól ahhoz a két cikkünkhöz, amikben névtelenséget kérő közalkalmazottakra hivatkozva arról írtunk, hogy minisztériumokban és önkormányzatokban is munkaidőben a Kubatov-lista végighivogatására, az állampolgárok Fidesz-KDNP pártlogós útmutató szerinti győzködésére utasítanak hivatali alkalmazottakat. Ez a gyakorlat elég nyilvánvalóan ellentmond annak a jogállami alapelvnek, miszerint a közhivatalnokok nem egy pártnak, hanem a jogszabályoknak engedelmeskednek, de persze konkrét törvények is tiltják, hogy hivatalnokokat pártok bármire is utasítsanak.

És itt jön Kocsis:

„Alapvetően, ha egy kormány intézményesen elkötelezi magát parlamenti felhatalmazással egy népszavazás mellett, akkor a kormány alkalmazottainak alkalma van arra, hogy részt vegyenek abban. Ha ehhez kommunikációs támpont kell, nem tartom olyan durva dolognak.”

A fidesz-logós nyomtatvány, amit a hivatalnoknak be kell olvasni, az „kommunikációs támpont” tehát, az utasítás pedig „alkalom”. A kerületével külön népszavazási plakátokat finanszíroztató Kocsis szerint egyébként az „alaphírt” a „városi legendárium” „eltorzította”.

Az ATV riporterének kérdésére, miszerint kaphat-e a minisztériumi közhivatalnok fizetést, ha közben arra buzdít munkaidőben, hogy menjenek el szavazni az állampolgárok, Kocsis azt mondta:

„Ha része a munkájának. A közszolgák nem ezért kapják a fizetésüket, hanem van egy állásuk, és azért kapják a fizetésüket. De ha egy ügy része a munkájuknak ugyanúgy megkapják a fizetésüket. Én ezt nem tartom egyébként... szerintem sokkal fontosabb, hogy miről szavazunk vasárnap. Ezek technikai részletkérdések.”

És már ment is tovább a beszélgetés a migránsveszedelem felé, mintha a fideszes polgármester nem mondta volna azt, hogy teljesen oké, hogy folyamatos jogszabálysértéseket követnek el.

Rogánék szerint bűncselekmény

Kocsis nyilatkozata azért is érdekes, mert erősen ellentmond annak, amit a kormány propagandáért felelős minisztere, Rogán Antalék tegnap este és ma reggel képviseltek az ügyben. Egészében idézem a Miniszterelnöki Kabinetiroda válaszát, amit arra kérdésemre küldtek, hogy a kormány tud-e arról, hogy minisztériumokban a választók felhívogatására utasítják a közhivatalnokokat:

„Jelöljék meg konkrétan, kire és mire gondolnak és tegyenek az ügyben azonnal bejelentést a Választási Irodánál illetve a hatóságoknál, hiszen jogszabálysértés esetén ez a jogszabálysértésről tudomást szerző újságírónak is kötelessége. Ha ezt nem teszik meg konkrétan, akkor ez névtelen és konkrétum nélküli rágalom marad, névtelen és konkrétum nélküli rágalmakkal pedig nem foglalkozunk.”

Amikor írtam, hogy ez nem válasz a kérdésemre – tulajdonképpen nem is cáfolat –, ezt a választ a kaptam:

„Névtelen és konkrétum nélküli rágalmakkal nem foglalkozunk.”

Most viszont már nem rágalom, hanem beismert tény.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt