Máris variálnak az olimpiai helyszínekkel

Átszabta az olimpiai Master Plant a Fővárosi Közgyűlés. Az eredeti a pár száz millióért készült tanulmányokon alapult. A módosítás oka a költségtakarékosság, bár az LMP-s, az olimpiai rendezést nem támogató képviselő, Csárdi Antal szerint a kormányoldal egyértelműen hülyének nézi a budapestieket, mert úgy beszél a költségek faragásáról, hogy a módosításban több új helyszín is szerepel.

A változások lényege:

Vagyis az Óbudai-szigeten épülne egy aréna, ahol a boksz kapna helyet, a vívás és a kézilabda döntők szintén egy új arénában kapnának ehlyet, ahogy az evezés is Szeged helyett a Dunai Evezősközpontban lenne. Számolnak már a Tüskecsarnokkal és az új Bozsik-stadionnal is (ennek építése még nem kezdődött meg) és a Hármashatár-hegy is új helyszín.

Ami fontos változás, hogy a Hungexpón lenne a sajtó- és közvetítőközpont, nem a csepeli központban, a már jelenleg is meglévő „A” (~20.000 m2 alapterületű), valamint „G” (~9.500 m2 alapterületű) csarnokokat igénybe véve, valamint ideiglenes csarnokok felhúzásával. Így pedig nem lesz szükség a Gubacsi útra tervezett egyik médiafalura, és magántulajdonú telkek megvásárlására sincs szükség. Így is marad három médiafalu.

A nyitó és záróünnepséget a Puskás Stadionban tartanák, nem az olimpia miatt épülő atlétikai stadionban. Ennek oka, hogy így elég csak egy ötvenezres atlétikai stadiont építeni a 60 ezres helyett. Mondjuk az is sokkal nagyobb, mint amivel kezdeni lehet valamit az olimpia után, véglegesen csak egy visszabontott, 15 ezres stadion marad. Viszont a Puskásban sokkal kisebb lesz a hely a nyitó- és záróünnepségre, az ugyanis futópálya nélküli focipálya.

A kormánypártiak a módosítást megszavazták, az LMP nem, és az MSZP minden eddiginél élesebben ellenzi az egész olimpia ötletét. Horváth Csaba, a szocialisták budapesti képviselője arra kérte a kormányoldalt, hogy álljon el az olimpia rendezésétől, mivel az csak a főváros és az ország tönkretételével lenne lebonyolítható Budapesten. A közgyűlésnek az olimpia helyett a "lerobbant kórházak és a magára hagyott iskolák" mellé kellene állnia.

"Mi budapestiek sem vagyunk hülyébbek, mint a rómaiak, ha ők fel tudták ismerni az érdekeiket, akkor nekünk is fel kell" - utalt az MTI szerint Horváth arra, hogy az olasz főváros a közelmúltban elállt az olimpiarendezéstől.

Mindeközben Tokióban elszálltak a 2020-as olimpia költségei, ezért szintén módosítják a helyszíneket. A pályázatban azt ígérték, hogy a 31 sportágból 28 küzdelmeit egy nyolc kilométeres sugarú körön belül rendezi meg, és csak a sportlövészet, az öttusa, valamint részben a labdarúgás lesz más városokban. Később már arról szóltak a hírek, hogy a kosárlabda, a tekvondó és a kerékpár színhelye sem Tokió lesz, utóbbinak a 145 kilométerre található Izu ad majd otthont.

A szervezőbizottságot vezető Mori Josiro júliusban elismerte, hogy hét ideiglenes olimpiai létesítmény építési költsége a tervezett 690 millió dollárról 2,6 milliárdra nőtt. Az ötkarikás játékok eredetileg 3,5 milliárdra becsült összköltsége is várhatóan jóval magasabb lesz.