Vérzés, bőrrohadás, sejthalál: klasszikus kórházi baktériumot talált a magyar Tesco az ásványvízben, visszahívták

A Tescónál az élelmiszerek biztonsága prioritást élvez. Az alábbi termékeket kivontuk a forgalomból és megkérjük azokat a vásárlókat, akik már megvásárolták a lenti terméket, hogy hozzák vissza azokat.

Ezzel a lakonikus szöveggel jelezte a Tesco a weboldalán, hogy visszahívja a másfél literes Tesco Fitt Aqua vizek közül azokat a palackokat, amelyek minőségmegőrzési ideje 28.07.2017.

Kérdésünkre, hogy pontosan mit találtak a vízben, a cég a következő választ küldte:

A termék visszahívott tételei igen kis mennyiségben egészségre ártalmas baktériumot (Pseudomonas aeruginosa) tartalmaztak. Vásárlóink egészsége és termékeink biztonsága elsődleges szempont a Tesco számára, ezért folyamatosan felügyeljük, és ellenőrizzük szállító partereinket is. Éppen ezért minden 2017.07.28. lejárati idővel rendelkező TESCO Fitt aqua szénsavmentes természetes ásványvíz 1,5l terméket kivontunk a forgalomból 2016.09.12-én, és erről a honlapon és a vevőszolgálati pultokon tájékoztattuk a vásárlókat. Azok a vásárlók, akik vásároltak az adott fogyaszthatósági idejű termékből, visszavihetik a terméket áruházainkba, s a Tesco visszafizeti számukra a teljes vételárat. Ezen felül lehetőségük van arra is, hogy a Tesco Kapcsolati irodán keresztül kérdéseiket eljuttassák hozzánk.

De mi is ez a Pseudomonas aeruginosa?

A kórházi fertőzések egyik klasszikus baktériumféléjéről van szó. A cisztás fibrózisban szenvedő betegek tüdejére szokott például rámenni, de a nagy felületen megégett bőrű betegeket is előszeretettel fertőzi meg.

Egyébként gyakori baktérium, ami megtalálható a talajban, vízben, növényekben, állatokban és emberekben is. A kórházi karrierjét az alapozza meg, hogy opportunista patogén, vagyis olyan szervezet, amely csak a korábban legyengült gazdaszervezetben képes betegséget okozni. Ráadásul olyan opportunista, akinek remek, hatásos méregfegyverei vannak a konkurens baktériumok legyőzéséhez.

Egészséges embert ritkán betegít tehát meg, a célpontjai a más okból legyengült immunrendszerű emberek. Ha már elkapta valaki, nehéz elbánni vele, mert gyakran antibiotikum-rezisztens.