Erdogan meghosszabbítja a rendkívüli állapotot

2016 szeptember 30., péntek 17:05
58

Törökországban a július 15-i puccskísérlet után rendelt el rendkívüli állapotot Erdogan elnök, és a rendkívüli állapotban alkalmazható különleges szabályok nagyban segítették az elnököt a puccskísérlet utáni tisztogatásokban. Július 15. óta

több mint 100 ezer embert (köztük újságírókat, katonákat, tanárokat) rúgtak ki az állásukból politikai okok miatt, és 40 ezer embert bebörtönöztek.

A rendkívüli állapotot azonban a török törvények szerint csak 3 hónapra lehet elrendelni, így az október közepén lejár. Erdogan ezért most azt mondja, meg kell hosszabbítani, a különleges jogrend ugyanis nagy segítség a hatóságoknak az államellenes „terrorizmus” elleni harcban.

Erogant és a török hatóságokat többször érte az a vád, hogy a puccs ürügyén nemcsak a puccsistákkal, hanem minden olyan emberrel leszámolnak, aki nem támogatja az elnököt.

A tisztogatások miatt kialakuló politikai és gazdasági bizonytalanság miatt a Moody's hitelminősítő a legrosszabb, szemét kategóriába állította a Törökországra vonatkozó mutatóit. Erdogan erre szarkasztikusan reagált:

„Szeretem a hitelminősítőket és ők is szeretnek engem. Csak néhány garast kell a zsebükba tenni, és máris adják a minősítést, amit kérsz. Így működnek.”

Az elnök szerint a minősítők addig ronthatják Törökország besorolását, amennyire akarják, hiszen már senki nem törődik velük.

Valaki azért mégis: a török líra árfolyama 2 hónapos mélypontra süllyedt a Moody's döntése után. (Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt