Kiakadtak a női sakkozók, mert hidzsábot kell hordaniuk az iráni vébén, Polgár Zsuzsa bizottsági elnök viszont kiállt a döntés mellett

Életkép a 2015-ös oroszországi világbajnokásgról, háttérben Dimitrij Medvegyev miniszterelnökkel. Foto: Wikimedia Commons

Forrong a sakkvilág, de legalábbis forronganak a legjobb női sakkozók, miután csütörtökön kiderült, hogy a nemzetközi szövetség döntése alapján Iránban tartják meg a soron következő világbajnokságot.

Minden versenyzőnek hidzsábot kellene viselnie a partik közben, ha pedig ezt megtagadják, azzal letartóztatásukat kockáztatják. Most nagy kérdőjel lebeg a verseny felett, mert a 64 versenyző közül többen fontolgatják, hogy bojkottálja a tornát, amiért a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) nem tartja tiszteletben a nők alapvető jogait.

Nazi Paikidze amerikai bajnok azt nyilatkozta: elfogadhatatlan a döntés, biztosan távol marad a versenytől, ha a FIDE nem másítja meg azt. Carla Heredia, ecuadori nagymester egyetértett vele, és több más versenyző is. Ellenérzéseiről beszélt Nigel Short egykori brit nagymester is, aki először látogatott volna el női vébére, de így nem fog.

Megvédte viszont a döntést a FIDE női bizottságának elnöke, egykori világelső-nagymester Polgár Zsuzsa, aki szerint a sportolóknak "tisztelniük kellene a kulturális különbségeket".

A FIDE már így is balhék kereszttüzében áll, miután legutóbb Kirsan Iljumzinov milliárdos vállalkozót választotta meg elnökének, aki történetesen szerepel az Egyesült Államok által szankcionált orosz üzletemberek listáján, amiért üzleti kapcsolatban áll a szíriai rezsimmel. (nationalpost.com)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.