Áder János széttrollkodta a köztévét

POLITIKA
2016 október 01., 17:40
comments 243

A köztársasági elnök interjút adott az M1-nek. Az exkluzív interjút a köztévé úgy vezette fel, hogy a kvótanépszavazásról fog szólni. A riporter becsületére legyen mondva, hogy a kérdéseivel végig megpróbálta elérni, hogy Áder János beszéljen a kvótanépszavazásról.

De talán még ő sem számított arra, hogy az államfő több mint 20 percig fog beszélni – tök másról.

Áder – Sólyom László köztársasági elnök óta nem látott vehemenciával – végig a klímaváltozásról beszélt, mint a modern kori népvándorlás mögött álló egyik fontos okról, amire globális választ kell adni.

A beszélgetést láthatóan élvezve Áder sorra emlegetett ENSZ-es számadatokat, beszélt a klímaválságról, a vízválságról, a termőföldek fogyásáról, egy új Marshall-segély szükségességéről, és mindenről, csak éppen a népszavazási kérdésről nem.

A klímaváltozásról azt mondta: „Ez a probléma minket is érint, mert ezek az emberek, érthető okokból el fognak vándorolni. Ez érinteni fogja Európát, és érinteni fogja Magyarországot is a következő évtizedekben.”

Áder János államfő és Weisz Fanni jeltolmács koccint a köztársasági elnök újévi beszédének felvételén (Fotó: Illyés Tibor / MTI)
photo_camera Áder János államfő és Weisz Fanni jeltolmács koccint a köztársasági elnök újévi beszédének felvételén (Fotó: Illyés Tibor / MTI)

A végén persze kitért a kvótanépszavazásra is (természetesen Bibó Istvánt is érintve). „Jogos igény, hogy biztonságban szeretnénk élni, de ez nem zárja ki azt, hogy ne lehetnénk szolidárisak a bajbajutott embertársainkkal” – mondta az elnök.

A műsort gyakorlatilag széttrollkodó elnök a legeslegvégén megszánta a nézőket, és támpontot adott a népszavazáshoz: legszebb mosolyát felöltve arra kérte az állampolgárokat, hogy bölcs döntést hozzanak, és

„a véleményüket – bármi legyen is az – cselekvő módon fejezzék ki”.

Ebben ugye az igen, a nem, de még érvénytelen szavazat is benne van. Sőt, tágabb értelemben a távolmaradásával tüntető nem szavazó is cselekszik. Szép volt, elnök úr!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.