Mégsem hagyják, hogy az adócsalásért elítélt, de újraválasztott Gyenes Levente polgármester lehessen

2016 október 1., szombat 4:15
23

Egy hónapja van a gyömrői képviselőtestületnek, hogy határozatban kimondja Gyenes Levente (Gyömrő Kör 2000) polgármester méltatlanságát, akit korábban adócsalás és magánokirat-hamisítás miatt jogerősen elítélt a bíróság - írta szombati számában a Magyar Nemzet.

A Gyömrőt 2002 óta vezető Gyenest tavasszal íélték el 9 hónap, 2 évre felfüggesztett szabadságvesztésre, de a bíróság a közügyek gyakorlásától nem tiltotta el. Így aztán a tisztségéről lemondó Gyenes újra indult a posztért, és nagyon simán, a szavazatok 80 százalékát begyűjtve újraválasztották.

A Pest megyei kormányhivatal azonnal jelezte, hogy a polgármester szerintük addig méltatlan a posztra, amíg a büntetőjogi jogkövetkezményeket viseli, márpedig az 2018 áprilisig tart.

Gyenes szerint ez nem így van. Szerinte a méltatlanság az előző mandátum visszaadásával megszűnt. A jogerős ítéletet még az előző polgármesteri megbízatása idején hozták, az új választással tiszta lapot nyitott. A Belügyminisztérium is célzott valami ilyesmire.

A törvény nem egyértelmű, a kormány ezért olyan megoldást keres, hogy erkölcsi bizonyítvány nélkül ne lehessen valaki polgármester.

Mindenesetre a gyömrői képviselőtestületnek most 30 napja van arra, hogy kimondja a polgármestert méltatlanná nyilvánító határozatát. Ha ez nem történik meg, a kormányhivatal a közigazgatási és munkaügyi bírósághoz fordulnak, amelynek 30 napon belül döntenie kell.

Ha kimondják a méltatlanságot, a végzés azonnal jogerőre emelkedik, Gyenes mandátuma megszűnik és 2017 elején ismét időközi polgármester-választást kell tartani. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt