Van miért aggódni a fiatal nőknek, és nem a tudjukkik miatt

fogamzásgátlás
2016 október 01., 16:52

Épp csak kötelezővé vált tájékoztatni a nőket a tabletta felírása előtt, hogy tüdőembóliát, trombózist kaphatnak a hormonális fogamzásgátlóktól, itt az újabb para, amiről jó ha tudsz.

Egymillió 35 alatti dán nőt vizsgálva kiderült, hogy

a fogamzásgátló tablettát szedő, hormonos spirált, hüvelygyűrűt, miegyebet használó nők között lényegesen gyakoribb a depresszió.

Vagy legalábbis nagyobb a mentális betegségre gyógyszert szedő nők aránya.

A Koppenhágai Egyetem kutatása hatéves időszakot ölelt fel, és azt találták, hogy a legnépszerűbb, ösztrogént és progesztint is tartalmazó, kombinált fogamzásgátlók szedése 23 százalékkal, a csak progesztint tartalmazó tabletták, eszközök stb. használata viszont 34 százalékkal növelte annak valószínűségét, hogy az illető nőnél depressziót diagnosztizáljanak, vagy emiatt gyógyszert szedjen.

Ez elég pocsékul hangzik, de még ennél is lehangolóbb adatok születtek a méhen belüli eszközök kapcsán.

A levonorgestrel-tartalmú spirált használók között 40 százalékkal, az itthon kevésbé ismert hüvelygyűrűvel élők között 60 százalékkal, a hormontapaszt viselők körében viszont 100 százalékkal magasabb volt az antidepresszánsokat szedők aránya, mint a a nem hormonális fogamzásgátlást választó nőknél.

Mindebből arra jutottak, hogy

a progreszteron hormonnak valami köze lehet a hangulatingadozások és a depresszió kialakulásához,

mert a fogamzásgátlókban használt szintetikus formája, a progesztin alkalmazott dózisával mutatott összefüggést az antidepresszánsok használatának gyakorisága.

A fiatal lányok reagálnak a legérzékenyebben

A tizenévesek körében 80 százalékkal növelte a depresszió esélyét a hormonális fogamzásgátló alkalmazása, a csak levorgenestrelt tartalmazó eszközökkel pedig elég nyilvánvaló az összefüggés. Közöttük több mint kétszer annyi volt a depressziós, mint a gumit, vagy más, hormonmentes védekezést választó lányok között.

Még inkább rossz ötletnek tűnik a testen belüli eszközök használata, az itthon egyébként nem túl népszerű, jellemzően már szült nők számára ajánlott hormonos spirállal, hüvelygyűrűvel élő lányok körében ugyanis háromszoros volt az antidepresszánsokat szedők aránya.

Persze gondolhatod, hogy túl sok a mentális zavarral küzdő fiatal fiatal nő Dániában, de az is lehet, hogy azért jobbak például az öngyilkossági statisztikáik a magyarnál, mert nagyobb a betegséggel kapcsolatos tudatosság, kevesebb a stigma és jobb ellátást kapnak. Nők egyébként jóval gyakrabban szenvednek szorongásos, depressziós tünetektől, mint a férfiak.

A kutatásban résztvevők nyolcada szedett hosszabb vagy rövidebb ideig gyógyszert a depressziójára.

(via The Guardian)


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.