A Párbeszéd baloldali előválasztásokat akar, hogy 2018-ban együtt válthassák le az Orbán-kormányt

POLITIKA
2016 október 02., 14:30
comments 55

A Nemzet Főterén a Párbeszéd Magyarországért tart demonstrációt a kvótanépszavazás ellen, "az erőszakmentes Magyarországért." A párt vezető politikusai - Szabó Tímea, Karácsony Gergely társelnökök - mellett a képek alapján feltűntek az MSZP prominensei is, mint Hiller István, és az elnök Molnár Gyula.

photo_camera Hiller, Karácsony, Molnár, Szabó. Fotó: Tuba Zoltán/Képszerkesztőség 

A beszédek előtt George Michael, Pink Floyd és a Queen szól a Kossuth térre kiállított hangszórókból, ahol a bejátszások után Pap Réka Kinga kezdte el próbálni a mikrofont.

A tüntetést a rendőrség engedélyezte, de a Nemzeti Választási Bizottság úgy ítélte meg, hogy az választási rendezvénynek minősül, ezért nem lehet megtartani. A PM-esek úgy döntöttek, hogy mivel ez nem jogerős döntés, nem foglalkoznak vele, és tüntetnek.

Sarkadi Zsolt jelenti a térről, hogy nagyjából 40 zöldkabátos aktivista, és néhány száz ember van a téren, többségük inkább idős, kevés a fiatal. Ott vannak a tér szélén Sándor Mária hívei is.

photo_camera Barabás Richárd. Fotó: Tuba Zoltán/Képszerkesztőség 

Barabás Richárd vezeti a műsort, és első körben arról beszélt, hogy neki ez az első élménye betiltott tüntetésről. Szerinte az alacsony népszavazási részvétel azt jelzi, hogy Orbán Viktor és a Fidesz politikája megbukott, mert nem tudták mobilizálni a menekültellenes kampánnyal a választókat.

Mostantól a PM ezt minden nap el fogja mondani a választóknak, és új korszak veheti kezdetét.

Szabó Tímea Ghandi örökségéről beszélt, es arról, hogy "harcolnunk kell az erőszakmentes Magyarországért". Szerinte meg fog bukni Orbán embertelen rendszere, ahogyan ma megbukott a Fidesz gyáva gyűlöletpolitikája is, hiába költöttek a kampányra 11 milliárdot.

"A PM le fogja váltani a gyávák kormányát, és megkeresik a bátrakat" - mondta, és

most azzal fordulnak a demokratikus ellenzék pártjaihoz, hogy haladéktalanul kezdjék meg az előkészületeket az ellenzéki előválasztásokra.

Szabó szerint a kormányt akkor lehet leváltani, ha 2018-ban minden választókerületben egy jelöltet indítanak a demokratikus ellenzéki pártok. Ezeknek a jelölteknek, azaz a "bátor embereknek" a kiválasztásához kellenek az előválasztások. Ráadásul ezúttal átláthatóan, az emberekkel egyetértésben kell dönteni a jelöltek személyéről, nem pedig úgy, ahogyan 2014-ben, azaz zárt ajtók mögött, nagypolitikai különalkuk szerint.

A politikus október 24-ére várja az első egyeztetésre a demkoratikus ellenzék pártjait.

(Címlapi fotó: Tuba Zoltán/Képszerkesztőség)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.