A Nyemcov-gyilkosság mind az öt vádlottja ártatlannak vallotta magát

2016 október 3., hétfő 13:19
12

Ártatlannak vallotta magát a Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikus meggyilkolása ügyében ma kezdődött moszkvai katonai bírósági tárgyaláson a per mind az öt vádlottja.

Borisz Nyemcovot, aki korábban miniszterelnök-helyettes is volt, 2015. február 27-én éjjel több lövéssel ölték meg Moszkva belvárosában, a Kreml falánál húzódó Bolsoj Zamoszkvoreckij hídon. A gyilkosság végrehajtásával öt csecsent, Zaur Dadajevet, Sadid és Anzor Gubasevet, Hamzat Bahajevet és Tamerlan Eszkerhanovot vádolták meg. De a nyomozás sokak szerint nem vezetett el a bűncselekmény igazi megrendelőjéhez.

Helyszínelők Nyemcov holttesténél (Fotó: Dmitrij Szererjakov / AFP)

A vád szerinti bandavezér, Dadajev a csecsenföldi vezetőhöz, Ramzan Kadirovhoz közel álló csecsen Észak belügyi zászlóalj parancsnokhelyettese volt. Ugyanebben az egységben szolgált egy hatodik vádlott, Beszlan Sabanov, akit nem sikerült élve elfogni (az elfogási kísérletkor felrobbantotta magát) és a gyilkosság – ügyészség szerinti – értelmi szerzője, a szökésben lévő Ruszlan Muhutgyinov, aki a zászlóaljparancsnok, Ruszlan Geremejev személyi sofőrje volt.

Marija Szemjonyenko ügyész szerint Muhutgyinov 15 millió rubelt (jelenlegi árfolyamon több mint 66 millió forintot) ajánlott fel a tetteseknek Nyemcov meggyilkolásáért, és a pénz volt a bűncselekmény indítéka. Muhutgyinov lakást bérelt a számukra, valamint gépkocsit és mobiltelefonokat bocsátott a rendelkezésükre. Dadajev többször hátba lőtte a politikust, aki barátnőjével, Anna Duricka ukrán modellel hazafelé tartott a GUM áruház egyik étterméből.

Tamerlan Eszkerhanov előállítása (Fotó: Dmitrij Szerebrjakov / AFP)

Nyemcov a 2013-ban hatalomra került Nyugat-barát ukrán vezetést támogatta, és adatokat gyűjtött az ukrajnai szakadárok oldalán elesett orosz katonákról. A megölése egy nappal előzte meg a délkelet-ukrajnai fegyveres konfliktus ellen tiltakozó nagy ellenzéki megmozdulást Moszkvában, aminek Nyemcov az egyik szervezője volt.

Április végén a meggyilkolt politikus lánya, Zsanna Nyemcova azt kérte, hogy az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) indítsa újra, és terjessze ki az apja ügyében lefolytatott nyomozást. Kérelmezte, hogy a már letartóztatott személyek mellett emeljenek vádat Ruszlan Geremejev és fivére, Artur ellen is. A hivatalos lakásnyilvántartásból ugyanis kiderült, hogy Artur Geremejevé volt az a moszkvai lakás, amiben a gyilkossággal eddig megvádolt személyek laktak. Nyemcov lánya kifogásolta, hogy bár a nyomozás megállapította, hogy a gyilkossághoz köze lehet magas rangú csecsen személyekhez, de őket nem hallgatták ki alaposan, és nem folytattak le ellenük minden lehetőséget kimerítő nyomozást.

Zsanna Nyemcova azt is kérte, hogy ne válasszák le a nyomozásról a bűntény megrendelésével és megszervezésével vádolt Ruszlan Muhugyinov ügyét, aki ellen tavaly novemberben adtak ki nemzetközi elfogatóparancsot. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt