A FIFA új elnöke 48 csapatos világbajnokságot akar

2016 október 4., kedd 2:46
39

A minden mértéket felülmúló korrupcióba végül csak belebukó Sepp Blatter helyére érkező Gianni Infantino már eleve azzal kampányolt, hogy a mostani 32 helyett 40 csapatos világbajnokságot szeretne, de azóta rájött, hogy még ez sem elég: most már 48 csapatos vébéről beszél.

Az elképzelés szerint 16 kiemelt csapat mellett 32 csapat játszana egymással egyetlen meccset, ami után 16 csapat azonnal kiesne, így alakulna ki a mostani 32-es mezőny elsőnek reményei szerint 2026-ban.

AFP PHOTO / LUIS ROBAYO Fotó: LUIS ROBAYO

Az ötletről most majd heves vita kezdődik: egyrészt valószínűleg lelkesedni fognak érte a fociban kevésbé erős országok, illetve számos Európán kívüli szövetség tagországai, melyek eddig is úgy érezték, hogy alul vannak reprezentálva a vb mezőnyében. Másrészt viszont alighanem megrettennek majd a futballszurkolók, hiszen az idei Európa-bajnokságot is sok focinéző utálta, sokak szerint a 24-esre kibővített mezőny ára volt az alacsony színvonalú torna. (Még ha nekünk nagy élmény is volt drukkolni a magyar csapatnak, akik szintén a bővítés miatt lehettek kinn az Eb-n.)

A végső döntést Infantino elmondása szerint a frissen megválasztott FIFA tanácsa fogja majd meghozni, várhatóan januárban.

A tervet már nyíltan ellenezte a németek szövetségi kapitánya, Joachim Löw, aki ugyan megérti a kis országok szempontjait is, de szerinte a bővítés a hosszabb távon a minőség rovására menne. Ezt pedig nem akarhatják.

A bővítés azért is macerás ügy, mert 32 csapattal viszonylag könnyű tornát rendezni, de a nyári, 24 csapatos Eb-n is láttuk, hogy okozott gondokat, hogy nem lehetett végig felezni a mezőnyt. A 48 csapatos javaslat ugyan ezt kiküszöbölné, viszont azt jelentené, hogy lenne 16 csapatnak mindössze egyetlen meccsre kéne elutaznia a világbajnokság helyszínére, aztán mehetnének haza. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt