Három brit goás kapta a fizikai Nobelt

tudomány
2016 október 04., 08:16

Az anyagkutatás terén elért elméleti eredményeiért három brit születésű tudós, David Thouless, valamint Duncan Haldane és Michael Kosterlitz kapja az idei fizikai Nobel-díjat, jelentette be kedden a Svéd Királyi Tudományos Akadémia.

Az amerikai Washingtoni Egyetem, a Princeton és a Brown Egyetem munkatársai az anyag szokatlan formáinak tanulmányozásával érdemelék ki az elismerést. Az indoklás szerint "úttörő munkájuknak köszönhetően kereshetővé váltak az anyag új, egzotikus formái".

Hogy a három tudós pontosan mire jött rá, azt a svéd akadémia szóvivője péksüteményekkel magyarázta el:

link Forrás

A sajtótájékoztatón telefonon bejelentkező Duncan Haldane azt mondta, hogy

"Meglepődtem és örültem."

Haldane egyébként a díjnak csak az egyik felét kapta Kosterlitzcel megosztva, a másik fele egyedül Thoulessé.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.