Colleen Bell Amerikában nem öltözhetne cigánynak. Magyarországon igen

KULTÚRA
2016 október 05., 10:55
comments 106

Október 1-én Romazuri fantázianevű bulit rendeztek a belvárosi Kiosk szórakozóhelyen. A rendezvény keretében Bangó Margit és néhány álcigány szórakoztatták a többé-kevésbé cigányjelmezbe öltözött úri közönséget, amelyben Csonka András és hasonló hírességek mellett ott volt két Budapesten akkreditált nagykövet is: az amerikai Colleen Bell és a svéd Niclas Trouvé.

link Forrás

Mindenki szabadon eldöntheti, hogy egy ilyen V. kerületi cigányoskodás mennyire fér bele az ízlésébe, illetve bánt-e ez bárkit Magyarországon. Valószínűleg kevés magyarországi cigány idegesítette fel magát a Romazuri hírére.

Az viszont mindenképpen érdekes, hogy ha Trouvé, de különösen Bell, aki még valami cigányosnak szánt felsőt is felvett, otthon csinálja meg ugyanezt, elég nehezen ússzák meg szárazon.

A „cultural appropiation”, a „kulturális kisajátítás” most már évek óta slágertéma Amerikában, a permanens kultúrharc egyik fontos frontvonala. Könyvtárnyi irodalma van, de röviden arról van szó, hogy egyes vélemények szerint jómódú fehér emberek ne csináljanak úgy ideig-óráig, mintha feketék, indiánok vagy akármik lennének, mert ez sértő arra nézve, aki tényleg feketeként vagy indiánként éli a cseppet sem könnyű mindennapjait.

Az amerikai mainstream konszenzus 2016-ban azt mondja, hogy kulturálisan kisajátítani csúnya dolog. Ennek megfelelően az amerikai sajtóból naponta ömlenek a hírek azokról a jómódú fehér emberekről, akik a cultural appropiation hibájába estek.

Colleen Bellnek nyilván eszébe sem jutna otthon feketére mázolt arccal megjelenni egy nyilvános rendezvényen, mert az a karrierje végét jelentené. Szerencsére Magyarországon mindenki, még ő is lelazulhat. Nem valószínű, hogy ettől tele lenne az amerikai sajtó olyan címekkel, hogy

"US Ambassador mocks romani people with ridiculous gypsy costume"

(A képen a két nagykövet mellett Andrew Byrne, a Financial Times kelet-európai tudósítója ül, a Kioskot és még egy rakás budapesti vendéglátóipari egységet üzemeltető vállalkozó, Hlatky-Schlichter Hubert társaságában.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.