Ez az idény tényleg az irányító nélküli csapatoké

sport
2016 október 05., 11:11
comments 45

Bocsánatkéréssel kell kezdjem, a hét belpolitikai történései - és az, hogy szombaton szuperrangadót játszottak az egyetemi bajnokságban, ami engem kicsit jobban érdekel az NFL-nél - megakadályoztak abban, hogy behatóbban tanulmányozzam az NFL negyedik fordulójában történteket. Még a csapatom, a 49ers meccsére is csak annyira néztem rá, hogy a korai vezetés ellenére sikerült-e végül kikapni a Dallastól, mert nagyon szurkolok, hogy jövőre elsőként választhasson a San Francisco a drafton.

Ha ez sikerül, és Chip Kellyt se rúgják ki, akkor jövőre csodákat produkálhat majd Deshaun Watsonnal, a hétvégi egyetemi csúcsrangadót megnyerő Clemson csodairányítójával - ő az, aki tavaly 15 meccsen 4000 jard felett passzolt és 1000 jard felett futott, és csak az ellenfél Alabama zseniális edzői húzása miatt bukott el a nagydöntőben. Úgyhogy most át is adnám a szót Dezsőnek a First Down blogtól.

Utószó az első negyedhez

Még 2012-ben jártam a FedEx Fielden Marylandben, hogy szemügyre vegyem, -6 fokban miként mészárolja le Colin Kaepernick és a 49ers a Washington Redskins addigra pofozógéppé lett csapatát. Az előttem lévő sorban egy ficsúr éppen a fagyott ujjaival illette az iPhone-ját és büszkén mutogatta nekem válaszát aggódó barátnője „Aren’t you cold?” kérdésére. „It’s not cold, it’s football time” szólt az elmés válasz és valóban a futball decemberben kezdődik az amcsik szerint.

Most, hogy túljutottunk az alapszakasz első negyedén, mégis levonható pár következtetés a jövőre nézve. Ezek a következők: a Broncos és a Vikings állnak a talpukon, mint a cövek, a Cardinals és a Panthers óriási csalódás. A Patriotsból, Steelersből, Packersből és a Seahawksból még bármi lehet. A Ravens, Raiders, Rams, Falcons kvartett pedig már most meglepetést okozott.

A negyedik héten ismét voltak meglepetések, a Falcons tarolásától, a Patriots lenullázásán, a Saints és a Raiders utolsó pillanatos fordításain át a Bears első (és utolsó?) győzelméig vagy a Steelers feltámadásáig. Hogy a Vikings állandósult dominanciáját ne is említsük.

Eredmények, NFL 4. hét

TNF: Cincinnati Bengals (2-2) – Miami Dolphins (1-3) 22–7

A Tigrisek megették vacsorára a Delfineket, akiknek az első negyedben még sikerült meglepetést okozni egy 74 jardos touchdownnal, de ezután már csak A.J. Green szárnyalását élvezhette a hazai közönség. A vendégek irányítója Ryan Tannehill különösen gyatrának nevezte a Dolphins támadójátékát, de illik hozzátenni, hogy ebben ő is ludas. A Ndamukong Suh vezérelte védelmük sem megy sokra, ha a támadók képtelenek pontokat tenni a táblára. Említésre méltó még Mike Nugent öt mezőnygólja, ami bebiztosította a Bengals győzelmét.

Jacksonville Jaguars (1-3) – Indianapolis Colts (1-3) 30–27

Idén első alkalommal látogatott Európába az NFL és rögvest egy csoportrangadót tekinthetett meg a nagyérdemű a londoni Wembley-ben. A Jaguars küzdelme az életben maradásért sikeresnek bizonyult, Blake Bortlesék felülkerekedtek a csoportriválison. Ami igazán feltűnő volt, hogy a Colts ismét a végére tartogatta a puskaport. Andrew Luck három zárónegyedes TD-vel remegtette meg a Jags védelem lábait, de a végén Dwayne Allen elejtett passza áthúzta győzelmi számításait.

Atlanta Falcons (3-1) – Carolina Panthers (1-3) 48–33


link Forrás


Csak a legszebbet, csak a legjobbat. Matt Ryan (503 jard, 4 TD) és Julio Jones (300 jard, 1 TD) a franchise rekordokat romba döntve szétszedte a Luke Kuechly vezérelte Panthers védelmet, megkérdőjelezve annak érinthetetlenségét. Cam Newton agyrázkódás gyanújával pihenőre ment a negyedik negyedben, így a helyére beálló Derek Andersonra maradt az vereség szebbé tétele. Anderson passzát Robert Alford lehalászta és hatpontos visszahordásával végérvényessé tette a hazaiak diadalát. Akad tehát gondolkodnivaló Carolinában.

Baltimore Ravens (3-1) – Oakland Raiders (3-1) 27–28

link Forrás

A Ravens hozta a szokásos receptet, miszerint a végén kell csak vezetni, de Derek Carr és Michael Crabtree három hatpontos összjátékával nem tudtak mit kezdeni Baltimore-ban. A ligautolsó oaklandi védelem is megemberelte magát és állta Joe Flacco támadósorának rohamait, sőt két alkalommal földbe is döngölték a hazaiak sztárját. A vakoldali védelem, Ronnie Stanley hiánya is komoly érvágást jelentett a Flacco vezette rohamoknak. Mindkét csapat bizakodóan tekinthet a jövőbe.

Chicago Bears (1-3) – Detroit Lions (1-3) 17–14

Az NFC North alsóházi rangadóján a Macik nagy meglepetésre elmozdultak a mélypontról és védelmük álljt parancsolt Matthew Stafford nagyreményű támadósorának. Az Oroszlánok mindössze egyszer jutottak el a Red Zone-ig a mérkőzés folyamán, ennek is köszönhető a váratlan vereségük, nomeg a névtelen Bears futó (Jordan Howard) ellenük megtett 111 jardjának. Persze lehet azt mondani, hogy a Lions védelmének nélkülözni kellett DeAndre Levy és Ezekiel Ansah tudását, de még a backup quarterback Brian Hoyer is megfingatta őket, 302 jardot dobott és 2 hatpontos ért el vele.

Houston Texans (3-1) – Tennessee Titans (1-3) 27–20

J.J. Watt idén sem lesz MVP, lévén hátsérülése megakadályozta, hogy 84-szerre is pályára léphessen. Ennek tudatában futott ki a Brock Osweiler vezette egység és aratott győzelmet Marcus Mariotáék felett. Fordulatos mérkőzésen Will Fuller punt visszahordása billentette a hazaiak javára a mérleget, annak ellenére, hogy a kihagyott mezőnygól és az interception csatában is a Titánok fölé kerekedtek. A futójáték kiegyensúlyozott volt mindkét oldalon, DeMarco Murray és Lamar Miller is hozta a kötelezőt. A Texans magabiztosan halad a csoportgyőzelem felé. A Titans? Van még hová fejlődniük.

New England Patriots (3-1) – Buffalo Bills (2-2) 0–16


link Forrás

A harmadik számú és sérült ujjú irányítóval (Jacoby Brissett) negyedszerre már nem ment, Rex Ryan legénysége szó szerint lenullázta a Patriótákat, pedig ez 1993 óta senkinek sem sikerült Bostonban. Bill Belichick hüledezve állt a partvonal mellett, majd tabletjét elhajítva konstatálta a Patriots impotenciáját (12 kísérletből egy first downt sikerült összehozni!), amihez kellő módon hozzájárult a vendégek védőegysége. Zach Brown egymaga két labdavesztést erőszakolt ki, 13 szerelést mutatott be és egy alkalommal sackelte Brissettet. A vendégek irányítója, Tyrod Taylor kiválóan menedzselte az összecsapást és a veterán futó, LeSean McCoy is a régi fényében tündökölt. Valami elkezdődött Buffalóban? Lehet. Valami befejeződött New Englandben? Biztos. Tom Brady a hétvégén ismét magára ölti a 12-es számú mezt.

New York Jets (1-3) – Seattle Seahawks (3-1) 17–27

Bevallom tévedtem, azt hittem, hogy egy sokat látott irányító két mérkőzésen nem tud ennyit hibázni. De tud, Ryan Fitzpatrick mindenre képes. Most három interceptiönt dobott, kettőt Richard Sherman, egyet Earl Thomas kezébe. Elúszni látszik a Jets szezonja, akárcsak FitzMagic, ilyen produkcióra Geno Smith is képes. És hiába a védelem ereje (kétszer is sackelték Russell Wilsont), vezér nélkül nehéz. Tudják ezt Seattle-ben is és a távoli kirándulásra vitték is magukkal a kicsit sérült Wilsont, aki három hatpontos átadással hálálta meg a bizalmat. Célpontjai szokatlanok voltak, de a touchdown, az touchdown, és ameddig a liga elsőszámú védelme 20 pont alatt tudja tartani az ellent, addig gyarapodni fog a győzelmek száma.

Washington Redskins (2-2) – Cleveland Browns (0-4) 31–20


link Forrás

Mindenki ezt az eredményt várta, mégsem volt egyszerű dolga Kirk Cousins támadósorának. Jordan Reed két TD elkapásával már vezettek a hazaiak, de a Browns aktuális ékessége Terrelle Pryor is elkezdte gyűjtögetni a jardokat szorgalmasan és pontokat is pakolt a táblára Cody Kessler irányító jóvoltából, Isaiah Crowell is 120 jardot tett a közösbe egy hatpontossal, hogy aztán a zárónegyedre Captain Kirk megemberelje magát és a red zone szituációkat pontokká varázsolja a futó Matt Jones és Chris Thompson hathatós segítségével. A Browns nagyot ment, mégis kikapott, előbb-utóbb nyerni is fog. Ebben persze segíthet, ha a bírók nem tévednek akkorákat, mint ezen a meccsen.

Tampa Bay Buccaneers (1-3) – Denver Broncos (4-0) 7–27

A címvédő még mindig bírja. Úgy is, ha nincs irányítója. De van neki futója (C.J. Anderson), vannak elkapói (Demaryius Thomas, Emmanuel Sanders) van egy komplett elit védelme, nomeg a speciális egysége sem a kutyaütők közé tartozik. Trevor Semmilyen (elnézést, de nekem az!) akár meg is sérülhet, van helyette más, aztán bízzuk rá a defense-re. A hazaiak pedig egy negyedig bírták, aztán Jameis Winston kétszer is Aqib Talibnak ajándékozta a labdát, megpecsételve ezzel a mérkőzés sorsát. A következő héten az Atlanta jön Denverbe, kíváncsi leszek az eredményre. És a Bucs? Marad meglepetésre képes középcsapat.

Arizona Cardinals (1-3) – Los Angeles Rams (3-1) 13–17

2015 novemberében Phoenixben jártam és élőben tekintettem meg a Bengals tönkreverését és most nagyon furcsa érzéseim vannak Bruce Arians Super Bowl esélyesnek kikiáltott gárdájával kapcsolatban. Mert lehet azt mondani, hogy a Rams mindenkit meglep a csoportban, de ez a Rams? Ami azért nem meri játszatni az 1/1-es újoncát Jared Goffot, mert beégne Carson Wentz vagy Dak Prescott mellett? Valami nagyon összekeveredett a hazaiak fejében, mert ez az eredmény(telenség) több mint kínos. A hazai irányítót Carson Palmert sackeli Aaron Donald, majd lecserélik agyrázkódás gyanújával? Ezután 54 yardos punt visszahordás után a „futottak még” Case Keenum TD passzát elkapva Brian Quick megfordítja az eredményt? Hazai pályán három labdaeladás, két fumble és emellett másfélszer több jardszerzés? Nincs több kérdésem.

San Francisco 49ers (1-3) – Dallas Cowboys (3-1) 17–24

Friscóban gyúrnak az 1/1-re, mert bár Carlos Hyde-ék belelendültek az elején, már két TD-vel mentek, aztán elfelejtették folytatni a pontgyártást, a végére pedig kevés maradt a csőben. Most végre nemcsak a vendégek irányítója, Dak Prescott bizonyított a partvonalon álldogáló Tony Romo helyén, hanem a nagy fogásnak kikiáltott futó, Ezekiel Elliott is kivette a részét a hátrányból előnyt kovácsolásban. Blaine Gabbert még döntetlenre hozhatta volna a végén, de 4&6-ra csak egy 3 jardos passzt sikerült Torrey Smith kezébe varázsolnia.

San Diego Chargers (1-3) – New Orleans Saints (1-3) 35–34

Sok barátom van, aki érthetetlen módon a Szentek fanatikusa, ezért nagy kő esett le a szívemről, amikor a vendégek a mennybe mentek a végén. Bevallom lassan már sajnáltam is őket, de Drew Brees most visszavágott Philip Riversnek Kaliforniából való kiebrudalása miatt. Történt, hogy Rivers 13 pontos előnnyel masírozott neki az utolsó negyednek percnek, mégis sikerült két alkalommal is labdát veszteni a hazai támadósornak. Elsőnek a futó Melvin Gordon ejtette ki kezéből a disznóbőrt, amit Brees és Michael Thomas 5 jardos TD-vel köszönt meg. Másodszorra Travis Benjamin fumble-ját váltotta hatpontosra John Kuhn, ezzel harmadik TD-jét szerezve. A Chargers harmadszorra kapott ki vezetésről, a Saints pedig reménykedve várhat a pihenőhetére.

SNF: Pittsburgh Steelers (3-1) – Kansas City Chiefs (2-2) 43–14

link Forrás

A Killer B’s (Ben Roethlisberger-Le’Veon Bell-Antonio Brown) újra együtt a pályán, aminek az eredménye a Chiefs péppé verése lett. Big Ben 300 jardot passzolt az esőben és ezt fűszerezte öt TD átadással, Bell dinamikusan tért vissza az eltiltásából 144 futott és 38 elkapott jardot termelt, Brown hozta a kötelezőt a két TD elkapásával. A múlt heti semmi után, most minden összejött, 36-0-ra is vezettek a hazaiak. A vendégirányító Alex Smith a garbage time-ban brillírozott két TD passzal, ami addigra már senkit sem érdekelt. Andy Reid 2013-as munkába állása óta ennyi pontot még nem nyelt be a Kansas City védelme. Van hova fejlődniük az Főnököknek.

MNF: Minnesota Vikings (4-0) – New York Giants (2-2) 24–10

És lőn, a Vikingek folytatják hajózásukat a Super Bowl felé. Kieső irányító, kieső futólegenda, aztán jobban megy, mint valaha. Mike Zimmer munkája beérett, a védelem masszív és hatékony, Sam Bradford hamar beletanult a támadósémákba, és most futja ki a sokat várt tehetségét. Eli Manning nem találta a célpontjait, Odell Beckham Jr., Victor Cruz és Sterling Shepard sem mutatott maradandót a hazai defensive backek mellett. Beckham végighisztizte a meccset, ludas volt Manning labdaeladásában, amit Xavier Rhodes szerzett meg könnyedén. De a szép részére áttérve, a Viking futók Adrian Peterson nyomába léptek, Matt Asiata és Jerick McKinnon is pakolt pontokat a táblára. A Giants védelme hiányos volt, de még nagyot kell fejlődniük, hogy versenyben legyenek a rájátszásért.

Pihenőhét: Green Bay Packers (2-1), Philadelphia Eagles (3-0)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.