Teljesen leállíthatja a Magyarországnak járó uniós pénzeket Brüsszel

gazdaság
2016 október 05., 02:58
comments 391

Jelentést készít az Európai Bizottság Magyarország 2014-2020-as uniós támogatási rendszerének irányítási és kontroll mechanizmusairól. A dokumentum megállapításain fog múlni a Portfolio.hu szerint, hogy

az Európai Bizottság felfüggeszti-e az összes uniós támogatás kifizetését Magyarországra,

ha ugyanis elég súlyosak a megállapítások, akkor mindent leállítanak.

(Hogy miért csak most készül ilyen jelentés, amikor évek óta másról sincs szó, mint hogy szétlopják az uniós pénzeket, az jó kérdés.)

A Portfolio szerint az Európai Bizottságnál úgy látják, kétséges, hogy teljesül-e egy uniós jogszabályi követelmény, miszerint az Irányító Hatóságoknak befolyástól mentesen, függetlenül kell dönteniük az uniós pályázatokról. Több olyan pont is van a magyar szabályozásban, amelynél felmerül az elv megsértésének veszélye.

Példa erre: tud-e úgy független döntést hozni egy Irányító Hatóság, ha egy-egy minisztériumon belül működik, és a kormány jogszabályokban előre eldönti, hogy az egyes fejlesztési területeken mely állami intézmény vagy piaci szereplő indulhat egy-egy uniós pályázaton. Ilyen például a 420 milliárdos csatornázási pályázat, ahol Mészáros Lőrinc és barátai biztosan mindent vinni fognak. Az EB szerint túl magas ezeknek az úgynevezett kiemelt felhívásoknak a száma Magyarországon.

Csakhogy ezen már nem is nagyon lehet változtatni, mivel a kormány a hét évre járó uniós keret kétharmadára már kiírta a pályázatokat.

Várhatjuk tehát a Mindent Eldöntő Jelentést, feltételezhetően addig is nagy egyeztetések mennek majd a háttérben. (Portfolio.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.