A Századvég szerint már több a fideszes, mint 2014-ben

Lánczi Tamás, a Századvég egyik vezető elemzője.

A kormánypénzből fenntartott think-tank a népszavazás előtti napokban végzett 1000 fős mintán kutatást, és az MTI-nek küldött közleményükben állítják, hogy a biztosan szavazók 47 százalék szavazna le a Fidesz-KDNP-re egy hétvégi választáson.

Ez 2 százalékkal több, mint volt júliusban, és több mint a 2014-es választás idején, ami REKORDSZINT a Századvég szerint. Ugyanitt a Jobbik 21-en, az MSZP 15-ön áll. A DK és az LMP 6-6 százalékot tudhat magáénak, az Együtt 2-t.

Teljes népességben ez 33 százalékot jelent, mögötte a Jobbik 12, az MSZP 9 százalékos támogatásával. Mérhető még az LMP és a DK (4-4 százalék), és az Együtt (2 százalék). Azt is állítják, hogy szeptember végére 37-ről 34-re esett vissza a bizonytalanok aránya, természetesen a Fidesz javára.

Azért a Századvég mindig optimista méréseit érdemes módjával kezelni. Igaz, hogy részvétel esetében, de a népszavazásnál nagyon elmérték magukat: 55 százalék biztos választót mértek nem sokkal a voksolás előtt, további 22-ről pedig azt állították, valószínűleg elmegy. Végül 43 százaléknál valamivel több szavazott, az érvényes szavazatok száma 40 százalék alatt maradt.