Bell: A korrupció nemzetbiztonsági kockázat

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Nagy interjút adott a Figyelőnek Colleen Bell, az Egyesült Államok nagykövete nem sokkal azután, hogy a Magyar Nemzeti megszellőztette róla: az amerikai elnökválasztást követően mindenképpen távozik posztjáról. Akkor a képviselet cáfolta a hírt.

Most erről annyit mondott, hogy január 20-án - mint minden más nagykövet a választás után - ő is lemond, és az új elnök dönt majd arról, folytatja-e megbízatását. Bell azt állítja, sose beszélt senki arról, amit a lap írt, miszerint "megfáradt volna", épp ellenkezőleg:

"Addig szeretnék maradni, amíg csak lehet."

Bell ugyanúgy hangsúlyosan beszélt a korrupció problémájáról, mint tette azt elődje, az ügyvivőként aktív André Goodfriend távozása előtt. Az egykori filmproducer arról beszélt, hogy a korrupció nem csak társadalmilag és gazdaságilag káros az országra nézve, de

súlyos nemzetbiztonsági kockázattal is jár.

A nagykövet célzott arra, hogy az amerikai diplomácia elég sokat tud arról, hogy ki, honnét és mennyit lop:

"Mindenről hallok, minden eljut hozzám"

- mondta, de a korrupciós ügyekkel kapcsolatban Bell nem fogalmazott meg konkrétumokat, és a menekültellenes retorika miatt is csak nagyon diplomatikusan kritizálta a kormányt.  

A kormányzati politikusok közül Megyes Jenő amerikai ügyekért felelős miniszterelnöki tanácsadóval, Pintér Sándor belügyminiszterel, Simicskó István védelmi miniszterrel és természetesen Szijjártó Péter külügyminiszterrel a legaktívabb a kapcsolata.

Utóbbit "komoly, elszánt és eredményorientált emberként" jellemzi, akivel "nem mindig értünk egyet, de egyetértünk abban, hogy olykor nem értünk egyet". (Figyelő)