Orbán elrendelte a civil szervezetek elleni támadást, majd pár hónap múlva egy német interjúban úgy tett, mintha nem is tudná miről van szó

POLITIKA
2016 október 06., 11:49
comments 345

A TASZ perelte ki azt azokat a dokumentumokat, amiből kiderült, hogy személyesen Orbán Viktor rendelte el a Norvég Alapból részesülő civil szervezetek elleni hatósági intézkedéseket. A soron kívüli kormányzati ellenőrzésre felhívó dokumentumot Orbán 2014. május 23-án írta alá.

A vizsgálatból komoly ügy lett, a KEHI, a NAV, az ügyészség és a rendőrség is vizsgálódott az Ökotársnál és számos további civil szervezetnél, házkutatásokat is tartottak, a civil szervezetek elleni össztűzből alaposan kivette a részét az akkor még hűen a kormányt követő Simicska Lajos médiabirodalma is.

Ehhez képest Orbán Viktor 2015 februárjában interjút adott a Frankfurter Allgemeine Zeitung-nak. Ebben arra a kérdésre, hogy követ-e politikai utasításokat az ügyészség, a kormányfő kijelentette, hogy szigorúan tilos és bűncselekmény ilyen utasítást adni és elfogadni.

Majd az MTI összefoglalója szerint így folytatódott az interjú:

"Ezt most hallom először" - mondta arra a kérdésre, hogy csak a véletlen műve volt-e, hogy a civil szervezetek szerepét taglaló beszéde után hatósági eljárások kezdődtek az egyik érintett szervezetnél."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.