Túl rasszistának tartják Gandhit, ezért el akarják vinni a szobrát a Ghánai Egyetemről

külföld
2016 október 06., 18:54
comments 146

A Ghánai Egyetem kampuszáról el fogják távolítani Mahátma Gandhi szobrát, miután néhány professzor aláírásgyűjtésbe kezdett ellene. Úgy látták, hogy az India függetlenségéért küzdő vezető túl rasszista volt.A Ghánai Egyetem tanárai visszautasítják a rasszizmust, ezért sokkal szívesebben látnák afrikai hősök szobrait a kampuszon - Fotó: AFP/Indranil Mukherjee

Gandhi szobrát csak idén júniusban leplezték le a Ghánai Egyetemen. Az avatáson ott volt Pranab Mukherjee indiai elnök is, aki a két ország közötti egyre szorosabb együttműködésről beszélt. Szeptemberben azonban az egyetem tanárai aláírásokat kezdtek gyűjteni a szobor eltávolításáért, mert szerintük Gandhi rasszista volt, és egyébként is úgy gondolják, hogy az afrikai hősök sokkal jobban megérdemelnék, hogy szobrot állítsanak nekik.

A petíciójukban azt írták, sokkal jobb kiállni a méltóságunkért, mint megalázkodni az feltörekvő, euroázsiai szuperhatalmak kívánságai előtt. Több olyan szöveget is idéztek Gandhitól, ahol arról írt, hogy az indiaiak felsőbbrendűek az afrikaiaknál. A petíciót több mint ezer ember írta alá. A ghánai külügyminiszter azt mondta, aggodalmakkal figyelte a kezdeményezés alakulását, de ő is támogatja, hogy helyezzék át a szobrot máshová, mielőtt még valami baja esne.

Pár éve Johannesburgban is hasonló balhé volt Gandhi szobra miatt, ahol fiatalon jogászként dolgozott. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.