Túl rasszistának tartják Gandhit, ezért el akarják vinni a szobrát a Ghánai Egyetemről

2016 október 6., csütörtök 16:54

A Ghánai Egyetem kampuszáról el fogják távolítani Mahátma Gandhi szobrát, miután néhány professzor aláírásgyűjtésbe kezdett ellene. Úgy látták, hogy az India függetlenségéért küzdő vezető túl rasszista volt.A Ghánai Egyetem tanárai visszautasítják a rasszizmust, ezért sokkal szívesebben látnák afrikai hősök szobrait a kampuszon - Fotó: AFP/Indranil Mukherjee

Gandhi szobrát csak idén júniusban leplezték le a Ghánai Egyetemen. Az avatáson ott volt Pranab Mukherjee indiai elnök is, aki a két ország közötti egyre szorosabb együttműködésről beszélt. Szeptemberben azonban az egyetem tanárai aláírásokat kezdtek gyűjteni a szobor eltávolításáért, mert szerintük Gandhi rasszista volt, és egyébként is úgy gondolják, hogy az afrikai hősök sokkal jobban megérdemelnék, hogy szobrot állítsanak nekik.

A petíciójukban azt írták, sokkal jobb kiállni a méltóságunkért, mint megalázkodni az feltörekvő, euroázsiai szuperhatalmak kívánságai előtt. Több olyan szöveget is idéztek Gandhitól, ahol arról írt, hogy az indiaiak felsőbbrendűek az afrikaiaknál. A petíciót több mint ezer ember írta alá. A ghánai külügyminiszter azt mondta, aggodalmakkal figyelte a kezdeményezés alakulását, de ő is támogatja, hogy helyezzék át a szobrot máshová, mielőtt még valami baja esne.

Pár éve Johannesburgban is hasonló balhé volt Gandhi szobra miatt, ahol fiatalon jogászként dolgozott. (Guardian)