Még hárommilliárd a Városliget átszabására

Budapest
2016 október 07., 14:01

A Néprajzi Múzeum és a Városliget rehabilitációjának terveire keresett és az EU-s közbeszerzési értesítő legfrissebb száma szerint sikeresen talált is céget a Városliget Zrt, még ha drágábban is, mint amivel számoltak.

Az Átlátszó írta meg, hogy a Néprajzi Múzeum kiviteli terveit a Napur Architect Építészeti Iroda Kft. által vezetett konzorcium nyerte, melynek tagja még a EXON 2000 Tervező és Kereskedelmi Kft., a Spányi Partners Zrt. és az Animatíve Kft. A győztes ajánlat 1,79 milliárd forint, ami 50 millióval több, mint amit a munkára a Városliget Zrt. szánt.

Az Átlátszó kiszámolta, hogy a négy cégnek ez óriási megbízás, tavalyi nettó árbevételük összesen volt 879 millió forint. Most ennek a dupláját kapják csak erre a feladatra.

A másik pályázaton, a Városliget tájépítészetéről szólón a Garten Studio Kft. nyert. A most közzétett eredményközlő szerint nettó 1,27 milliárd forintot fogják elkészíteni a terveket. Ez is több, mint amennyire előzetesen a Városliget Zrt. becsülte a munkát, nem is kevéssel, 420 millió forinttal.

Ehhez képest már tényleg nem meglepő, hogy a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum terveit az eredeti szerződésben szereplő összegnél 151 millió forinttal drágábban, összesen 750 millió forintért készíti el a Mérték Építészeti Stúdió Kft., mert előre nem látott feladatok merültek fel.

Például:

  • át kell ültetni a területen található fákat
  • ki kell váltani a Hermina úti trolivezetékeket
  • át kell helyezni egy új helyszínre az épület felszíni részét
  • továbbá módosul a mélygarázs megközelítési útvonala is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.