Orosz tudósok megállapították, hogy a Krím közeledik Oroszországhoz

Pénzt és időt nem kímélve az orosz Alkalmazott Csillagászati Intézet kutatói megállapították, hogy az Oroszország által 2014-ben annektált Krím-félsziget geológiai értelemben is közeledik Oroszországhoz.

Alekszandr Ipatov műholdas helyzetmeghatározáson alapuló mérései szerint a félsziget évi 2,9 millimétert mozog észak-keleti irányba, tehát Oroszország felé. Számításai szerint úgy másfél millió éven belül ténylegesen is összenőhet azzal, ami ma Oroszország.

A krími orosz helytartót, Szergej Akszjenovot fel is villanyozta a hír, egyből ki is jelentette, hogy "geológiai értelemben félszigetünk évezredek óta Oroszország felé sodródik. A politikai elszakítottság 23 évig tartott, de a krími tavasz pár napja elég volt, hogy újraegyesüljünk történelmi hazánkkal". A történelmit ez esetben úgy kell érteni, hogy a Krím 1783-tól volt az orosz birodalom, illetve később, 1954-ig Szovjet-Oroszország része, vagyis itt nem évezredes orosz földről, hanem egy bő kétszáz éve megszerzett területről van szó. (Via BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.