Választásokat tartanak Grúziában

külföld
2016 október 08., 05:22
comments 23

Megkezdődtek vasárnap Grúziában a parlamenti választások, amelyeken szoros verseny ígérkezik a két nagy párt, a Grúz Álom és az Egyesült Nemzeti Mozgalom között.

Három és fél millió választó dönthet a kicsi, de stratégiailag fontos helyen fekvő kaukázusi ország jövőjéről. Több mint 3600 szavazókörzetben adhatják le szavazataikat. A képviselőház 150 tagját választják meg négy évre: 77-et pártlistán és 73-at egyéni körzetekben.

Az urnákat közép-európai idő szerint hat órakor zárják. Az érvényességhez kötött alsó részvételi határ nincs.

A közvélemény-kutatási adatok fej-fej melletti küzdelmet jósolnak a Grúz Álom és az Egyesült Nemzeti Mozgalom között. A két politikai tömörülés között nincs különbség a grúz politika alapvető céljában, azaz az európai uniós és a NATO-tagság elnyerésében.

A Grúz Álom valamikor tarka pártszövetség volt - baloldalinak is mondták -, amelyet egy Oroszországban meggazdagodott milliárdos, Bidzina Ivanisvili kovácsolt össze. A szövetség azóta szétesett, a Grúz Álom pártként indul a szombati választáson, míg az egykori szövetségesek amiatt aggódnak, hogy képesek lesznek-e átlépni az ötszázalékos bejutás küszöböt Ivanisvili anyagi támogatása nélkül.

A legutóbbi, 2012-es választásokat a Grúz Álom nyerte, ez volt az első békés hatalomváltás az 1991-ben kihirdetett függetlenség óta. Bidzina Ivanisvili egy évig miniszterelnök is volt, visszavonult, ám sokak szerint a háttérből ma is ő irányítja a kormányt.

Az Egyesült Nemzeti Mozgalom Miheil Szaakasvili volt államfő, a 2003-as rózsás forradalom meghatározó alakjának a politikai képződménye. Szaakasvili megosztó személyiség, nevet a korrupció elleni harccal szerzett magának, de politizálása autoriter vonásokat is hordozott, az országot pedig 2008-ban - a szakadár Abházia és Dél-Oszétia miatt - belevitte az Oroszországgal vívott, kudarccal végződött ötnapos háborúba. Elfogatóparancs van ellene érvényben, gyakorlatilag száműzetésben él, ám nem rosszul: időközben Petro Porosenko ukrán elnök szolgálatába szegődött, és az odesszai területen a kormányzó posztját is betölti.

Giorgi Kvirikasvili kormányfő pénteki interjújában azt mondta, hogy a mögötte álló Grúz Álom kitart Nyugat-barát politikája mellett. A választás így valójában a külpolitikai irány megválasztásáról szól - írta a dpa német hírügynökség.

Az európai uniós tagállamok szerdán közölték, hogy készek feloldani a vízumkötelezettséget Grúzia esetében. A szakadár Abháziával és Dél-Oszétiával fennálló, megoldatlan konfliktus miatt mindazonáltal jelenleg elképzelhetetlen Grúzia csatlakozása az Európai Unióhoz. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.