November közepétől léphet érvénybe a kvótanépszavazás miatt megváltoztatott új Alaptörvény

A kormánynak október 10-ig kell az Országgyűlés elé terjesztenie az alaptörvény-módosítási kezdeményezését, amit az kvótanépszavazás eredményének semmibe vétele miatt hozott.

Egy héttel később, október 17-án tárgyalnak, november 8-án szavaznak róla, így november közepétől már érvénybe is léphet az új Alaptörvény, ami abban különbözik a régitől, hogy szerepel benne ez a mondat:

„Akarjuk, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését.”

Az MTI ma reggeli jelentéséből ezen kívül az is kiderül, hogy őrjítő egy hét lesz a jövő hét a Parlamentben, hétfőtől péntekig ülésezni fognak a képviselők.

Hétfőn csak általános megbeszélés lesz a keddről. Kedden tárgyalhatnak és el is fogadhatják a kárpótlás során visszamaradt termőföldek értékesítéséről szóló törvénymódosító javaslatot. Ezután arról fognak vitatkozni, legyenek-e egyetemi kórházak, illetve vonják-e az e-cigit a dohánytörvény hatálya alá, amik mind fideszes képviselők javaslatai

Szerdán a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság tavalyi zárszámadásáról, jövő évi költségvetéséről lesz szó. Utána két tervezett népszavazás kiírásáról is szavaznak.

Az egyiket a független Kész Zoltán dobta be és arról szól, maximalizálják-e az állami vállalatok vezetőinek fizetését bruttó 2 millió forintban.

A másik az mszp-s Gőgös Zoltántól származik, aki az állami termőföldek értékesítésének tilalmáról szeretne törvényt alkotni.

Pénteken a tavalyi költségvetés zárszámadásáról lesz szó, utána a "Földet a gazdáknak!" programról szóló törvényjavaslat megbeszélésével ér véget a dolgos munkahét.