Augusztusban MKB-zálogjog került a „Népszabadság”, a „nol” és a „Népszabi” szavakra

gazdaság
2016 október 10., 13:36

A Népszabadságot szombat délelőtt bezáró cég, a Mediaworks Zrt. augusztusban ismeretlen összegű hitelt vett fel az MKB banktól.

Az MKB ismeretlenek tulajdonába került tavasszal, ám változatlanul az a menedzsment vezeti, akiket Matolcsy György és a Magyar Nemzeti Bank ejtőernyőztetett oda – Balog Ádám korábbi MNB-alelnök vezetésével. A felvásárlásra érdemben nem cáfolt sajtóértesülések szerint jelentős részben Szíjj László, a Mészáros Lőrinccel összenőtt Duna Aszfalt-birodalom tulajdonosa adta a tőkét.

A közjegyzői kamara oldalán található hitelnyilvántartás szerint minden Mediaworks tulajdonában álló vagyontárgyat, tárgyi eszközt és követelést terhel az MKB zálogjoga. A bejegyzés augusztus 9-én került be a rendszerbe. Vélhetően egy FHB-s hitelt váltott ki az MKB-hitel, a Mediaworks elődje, a Lumen Zrt. eszközeire ugyanis még 2014 szeptemberében került egy zálogjog Spéder Zoltán azóta rendesen megtépázott bankjától.

A hitelkeret összege egyik esetben sem ismert, de nem lehet kicsi: a Mediaworksnek 2014 végén 6,1 milliárd forint kötelezettségállománya volt. Ebből 2,4 milliárd forint hosszú, 559 millió forint rövid lejáratú hitel.

A Mediaworks tulajdonosainak tulajdonjogait nem terheli zálogjog, így a cégadatok között nem lehet megtalálni a hitelt. Csak a cég által birtokolt eszközök összességét terheli a jelzálog, beleértve még a nyomdagépeket és a szellemi termékeket is.

Ez visszaköszön a Mediaworks tulajdonában álló szellemi termékek helyzetében is, és ez a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának adatbázisában is megtalálható.

A „Népszabadság” védjegy mellé augusztus 11-én nyújtották be a jelzálog kérelmet, szeptember 12-én pedig be is jegyezték azt. Ugyanez a helyzet a „Népszabadság Magazin”, a „nol népszabaság online”, sőt a „Népszabi” szavakkal, szóösszetételekkel és logókkal is.

Ez komoly gondokat jelent a Népszabadság szerkesztőségének. Ugyanis ha a Népszabadság név alatt, de mondjuk a Mediaworkstől elválva szeretnék folytatni a munkát, akkor nem csak a kiadóval, hanem az MKB bankkal is meg kell állapodniuk.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.