Az Európai Bizottság is aggódik a Népszabadság kicsinálása miatt

Az Európai Bizottságnak tudomása van a Népszabadság kiadásának felfüggesztéséről, és aggodalmát fejezi ki miatta – válaszolta egy sajtótájékoztatón újságírói kérdésre Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság vezető szóvivője.

A médiaszabadság, a pluralizmus és az újságírók védelme egy szabad és demokratikus társadalom alapvető értékei, az Európai Bizottság elkötelezett ezen értékek védelme és támogatása mellett – mondta.

A kialakult helyzet és annak okai kérdéseket vetnek fel, ezért a bizottság szoros figyelemmel követi a fejleményeket, de nem bocsátkozik találgatásokba, és nem ragad ki egyetlen részletet sem, annak érdekében, hogy a jogállamiság kereteit teljes összességében tudja vizsgálni és értékelni – mondta Szkínász.

Nathalie Vandystadt, az Európai Bizottság digitális és médiaügyekért felelős szóvivője a sajtótájékoztatón azt is mondta, hogy a testület eszközei korlátozottak, de feltétlenül támogatja a sajtó szabadságát, aminek védelmét az Európai Unió Emberi Jogi Chartája is rögzíti. A sajtószabadságot vizsgáló firenzei uniós intézet folyamatosan készít jelentést a sajtó szabadságának helyzetéről a tagállamokban, így a magyarországiról is.

Ha jogi következmény vetődne fel egy tagállamban a média szabadságával kapcsolatban, az Európai Bizottság is cselekedhet, mint a kezdeményezések segítője és előmozdítója – mondta Vandystadt.

Korábban Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke is aggodalmát fejezte ki. (MTI)