Az MNB által felkért szakértők szerint is törvénytelenül működnek az MNB alapítványai

POLITIKA
2016 október 10., 05:46
comments 75

Jogi szakvéleményt kért az MNB felügyelő bizottsága az MNB alapítványainak működéséről. A jelentés nyilvánossága korlátozott, csak az FB irodájában lehet megtekinteni.

Mondjuk a tartalma alapján ez nem csoda. A jogi szakvélemény szerint

kétségek merülnek fel a Pallas-alapítványok jogszerű működését illetően.

A több mint százoldalas jogi szakvélemény alapján számos működési rendellenesség van az alapítványoknál, és ezek közül tán a legkisebb az, hogy a hat alapítvány közül egyik sem tett eleget határidőre a 2013. és 2014. évi adatszolgáltatási kötelezettségeinek az alapító MNB felé. Azóta is csak két Pallas-alapítvány, a Domus Mentis és a Domus Scientiae küldte el a jelentését,

a PADA, aminek a jegybankelnök Matolcsy György a kuratóriumi elnöke, még az MNB felé se számolt el.

Magyarán: az MNB adatok híján aligha lehet képes ellenőrizni saját alapítványai tevékenységét, például azt, hogy

szabályosan kezelik-e azt a 270 milliárd forintot, amit az MNB a kezelésükbe adott.

A jogi szakvélemény emellett jelzi azt is, hogy az MNB felügyelő bizottsága nem tudja ellenőrizni az alapítványok gazdálkodását.

A felügyelő bizottság ennek ellenére, a jogi szakvéleménnyel szemben szabályosnak találta az alapítványok működését. (Via MNO)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.