Gyurcsányék úgy felhúzták magukat, hogy mostantól nem dolgoznak

A Demokratikus Koalíció elnöksége a múlt hét végén, a Népszabadság kiadásának felfüggesztése után összehívott rendkívüli ülésen, nagy vita után úgy döntött, hogy a párt országgyűlési képviselői (Gyurcsány Ferenc, Vadai Ágnes, Varjú László és Oláh Lajos) mostantól nem vesznek részt a parlamenti munkában, hanem végleg kivonulnak – tudta meg az Index.

Persze azért nem teljesen szüntetik be a munkát, csak

  • nem vesznek részt az üléseken és a bizottsági munkákban,
  • nem hallgatják végig a napirend előtti hozzászólásokat,
  • nem járnak be szavazni.

Csak akkor mennek be, ha matematikailag szükség van rájuk, kétharmados szavazásnál.

Hátul Varju László, Gyurcsány Ferenc és Vadai Ágnes, független képviselők (b-j) az Országgyűlés plenáris ülésén 2014. december 23-án (Fotó: Soós Lajos / MTI)

A házelnök a távolmaradásért pénzbüntetést szabhat ki rájuk, ennek ellenére nem mennek vissza. De mivel az alaptörvény szerint egy képviselő mandátuma megszűnik, „ha egy éven keresztül nem vesz részt az Országgyűlés munkájában”, ezért az Index szerint Gyurcsányék majd egy év múlva bemennek, és megnyomják a gombot egy „jelentéktelenebb” szavazáson.

A bojkottot a lap szerint ma jelentik be.

FRISSÍTÉS: Korábban tévesen írtuk, hogy a DK-s képviselők fizetésüket továbbra is felveszik. A képviselők jogállásáról szóló törvény alapján azonban ha nem vesznek részt a törvényalkotási munkában, akkor fizetés sem jár nekik, bár a mandátumuk megmarad. Molnár Csaba a DK részéről azt mondta a 444-nek, hogy a képviselők annak tudatában döntöttek a távolmaradás mellett, hogy nem kapnak ezentúl fizetést. (Index)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.