Korrupciós világszám: nem eredeti, hanem összebarkácsolt vadászgépeket adott el Ukrajna Horvátországnak

külföld
2016 október 10., 12:52
comments 167

Nem eredeti MiG-21-es vadászrepülőket adott el Ukrajna Horvátországnak, több más országból szerzett alkatrészből rakták össze őket – közölte a Jutarnji List horvát napilap pénteken.

A horvát légierő még 2013-ban 132,9 millió kunás (5,3 milliárd forint) szerződést kötött az ukrán Ukrszpecekszport vállalattal tizenkét MiG-21-es nagyjavításáról és 5 gép vásárlásáról.

A horvát katonai ügyészség azért kezdett nyomozást, mert sorozatos hibák jelentkeztek a ma már elavultnak tartott, az 50-es évek második felében kifejlesztett repülőgépek használata közben.

A vizsgálatok során kiderült, hogy a megvásárolt gépek sorozatszámait átütötték, és az alkatrészek sorozatszámai sem egyeznek a dokumentációkban lévőkkel.

A bolgár hatóságok a horvát ügyészségnek nemrég megerősítették, hogy a horvát légierő által megvásárolt MiG-21-es repülőgéptörzsek valójában Bulgáriából származnak, olyan harci repülőkből, amik megsemmisítéséről Szófia a NATO-t is értesítette. A bolgár légierő 1998-ban még használta ezeket a gépeket, majd 3 évvel később kivonták őket a hadrendből.

A horvát hatóságoknak nincs arról tudomásuk, hogyan jutottak az alkatrészek Ukrajnába. A nyomozáson az is kiderült, hogy az öt harci repülőgépből kettő motorjának is ismeretlen az eredete, és a szárnyak sem Algériából származnak, ahogy az a leírásban szerepel.

Korrupciós idővonal

  1. Az ukrán céggel a szerződést Ante Kotromanovic volt szociáldemokrata védelmi miniszter írta alá 2013 júliusában.
  2. A harci gépek egy évvel később, négy hónappal a határidő után érkeztek meg Horvátországba, úgy, hogy a MiG-ek tesztelését eredetileg Ukrajnában kellett volna elvégezni, de ez nem történt meg.
  3. A harci repülőgépeket Horvátországban tesztelték, és 2015-ben kerültek használatba, de egymás után hibásodtak meg.
  4. A katonai ügyészség ezért 2016 márciusában nyomozást indított az ügyben.
  5. Júliusban a korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség (USKOK) a védelmi minisztérium technikai bizottságának két tagja ellen indított eljárást. A vád szerint Ivica Josipovic, aki egyben az ukrán cég képviselője is Horvátországban és Boszniában, kenőpénzt adott Ivan Covic őrnagynak, hogy az Ukrszpecekszportnak megbízásokat eszközöljön Horvátországban.

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.