Na, ez tüntetés: 131 bolgár bányász 400 méter mélyben tiltakozik a leépítések ellen

Illusztráció: bányászok a Zaszjadkó 9 tárnában 2014-ben. AFP PHOTO/ VIKTOR DRACHEV

Egy leépítési terv ellen tiltakozik 131 bolgár bányász, akik lenn maradtak 400 méter mélyben műszak vége után is, hogy nyomatékot adjanak szándékuknak.

Vlagyimir Topalov szakszervezeti vezető beszélt a mélyben sztrájkoló munkások nevében, az MTI hozta a sztorit az AFP-re hivatkozva.

Az eset a délnyugat-bulgáriai Babino településen történik épp, és az elkeseredettség érthető, mivel a bánya vezetése 700 dolgozóból 650-től megválna, annyira nem hoz pénzt a bánya.

A bányászok elmaradt béreiket követelik, és azt, hogy vizsgálják meg a kőszénkészleteket, majd aztán döntsenek csak a további kitermelés sorsáról. Elvileg, legalábbis ezt állítja a bányaigazgató, már zajlanak a tárgyalások a mélyben rostokoló bányászokkal.

Tavaly Bulgária közel 36 millió tonna szenet termelt ki, majdnem 15 százalékkal többet, mint előző évben, úgyhogy csak a délnyugat-bolgár kőszénkészletekkel lehet gond. A szektor összesen több mint 23 ezer embernek ad munkát Bulgáriában.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.