Nem tetszett a stílusa, kizárták a klubból a fradisták

sport
2016 október 11., 11:19
comments 162

„A stílussal van a baj, meg nem mindig fontos, hogy az igazságot kinyilvánítsátok.”

Kiváló cseh típusú filmvígjáték főszereplői lehetnének a Ferencvárosi Torna Club Baráti Körének vezetői, akik nem elég, hogy koncepciós eljárás keretében akarnak kizárni egy ismert tagot a baráti körből, de ezt még be is vallják, sőt bele is írták az általuk megszerkesztett jegyzőkönyvbe.

A tragikomikus sztori főszereplője Németh Zoltán Lajos Fradi-szurkoló közgazdász, a C-közép nevű szurkolói csoport tagja, az azonos nevű weboldal szerkesztője. A C-közép a klub bérleteseiből alakult 2014-ben. Kritikusak a jelenlegi klubvezetéssel, de nem olyan radikálisak, mint a vénaszkenner miatt a klubbal szakító kemény mag. Sok szurkolói csoporttól eltérően nem erőszakosak vagy rasszisták, a ckozep.hu pedig az erőteljes kritikai élével együtt kifejezetten kulturált weboldal, az átlagos magyar ultrafanzinhoz képest inkább értelmiségi vitakörnek lehetne nevezni.

A C-közép egyik deklarált célja az, hogy minél több szurkolót vegyen rá arra, hogy klubtag legyen a Fradiban. Az alapszabály szerint az lehet FTC-tag, aki vagy valamelyik szakosztály sportolója/alkalmazottja, vagy fel tud mutatni két évnyi Baráti Kör-tagságot. A C-közép ezért arra agitálja a szurkolókat, hogy tömegesen lépjenek be a BK-ba. Amikor az ellenvéleményt nem tűrő klubvezetés ezt megtudta, nyomást gyakoroltak a körre, hogy az önkényesen változtassa meg a BK-ba való belépés szabályait, két ajánlóhoz kötve azt, amit később belevettek az alapszabályba is. De így is túl sok C-közepes van bent, köztük Németh Zoltán, aki ellen egészen abszurd és nevetséges kizárási eljárást indítottak.

Mivel az érintett kiposztolta a teljes jegyzőkönyvet, nemcsak az ő, nyilván önmaga felé elfogult kommentárjait olvashatjuk az ülésről, hanem a másik oldal által rögzített verziót is. És az a vicc, hogy amit maga a Baráti Kör-vezetés vall be, az durvább, mint amit a kritikusuk kommentál.

Kezdjük a legvégén: Némethet deklaráltan azért zárták ki, mert nem tetszik a stílusa. A Baráti Kör hivatalosan nem csendőrklub, Néphadsereg-laktanya vagy MSZMP-alapszervezet, Németet mégis a következő indoklással távolították el:

Ilyen stílussal én utoljára a kommunista Néphadsereg által igazgatott lenti laktanyában találkoztam, ahol a flegma arckifejezés is simán ok volt a fenyítésre, bár sajnos soha nem zártak ki onnan senkit. A funkcionális analfabéta katonák írásbeli stílusa viszont meghökkentően emlékeztetett a Baráti Kör jegyzőkönyvvezetőjéére!

Érdemes végigolvasni a Németh posztjában megtalálható teljes jegyzőkönyvet, amiben végig egyetlen konkrét vád sem hangzik el Németh ellen, kivéve azt, hogy a BK vezetésének nem tetszik a ckozep.hu cikkeinek a hangvétele. Az egyik vicces csúcsponton Hámori György, a fegyelmi bizottság elnöke kifejezetten leszögezi, hogy őket egyáltalán nem érdekli, hogy amúgy igazat ír-e a C-közép.

A szövegben az fb tagjai utalnak arra, hogy a Baráti Kör véleményét képviselik. Fura lenne másképp, hiszen egy BK-s fegyelmi eljárásról van szó. Ezt azért kell külön, jegyzőkönyvben deklarálniuk, mert a c-közép többször is írt arról, hogy a Baráti Kör vezetői a privát találkozóikon állítólag bevallották nekik, hogy a klubvezetés nyomására lépnek fel a c-közepes szurkolók ellen. Némethék szerint Kubatov akaratát az ügyben Nyíri Zoltán operatív igazgató, Kubatov egyik jobbkeze közvetíti.

A fegyelmi bizottság zseniálisan utalgatott arra, hogy csak vissza kéne venni egy kicsit, kussolni-meghúzódni és akkor nem lenne veszélyben a Baráti Kör-tagság:

Az egész eljárást az indokolja, hogy Némethnek 2017-ben meglenne a kétévés BK-tagsága és az alapszabály szerrint ezután rendes ferencvárosi klubtaggá válhatna. A jelek szerint a klubvezetést ezt bármilyen eszközzel meg akarja akadályozni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.