Sakkban tartja a Mediaworks a Népszabadság szerkesztőségét

media
2016 október 11., 17:44
comments 182

Kedd kora este a Mediaworks Zrt. menedzsmentje közleményt juttatott el az MTI-hez, és ebben azt írták, sajnálattal vették tudomásul, hogy

"a Népszabadság főszerkesztője által a lap potenciális akvizíciója kapcsán kezdeményezett, mai napra tervezett megbeszélést a főszerkesztő röviddel a tárgyalás megkezdése előtt lemondta. A szerkesztőség részéről újabb időpontjavaslat nem érkezett".

A Mediaworks azt is írta, hogy kedden megvolt az első találkozó az érdekképviseletekkel is "a lap jövőjével kapcsolatban", és megállapodtak velük arról is, hogy további konzultációk lesznek.  

A közleményben nem volt kommentár a szerkesztőségi oldalról, ezért megkerestünk két Népszabadság-újságírót, akik nem is értették, hogyan adhatott ki ilyen szöveget a kiadó, mivel őket a főszerkesztő személyesen tájékoztatta a találkozóról.

Murányi András, a lap főszerkesztője később azt közölte az MTI-vel, "meglepetéssel értesült a Mediaworks" közleményéről, miután kedden találkozott a menedzsmenttel, és elmondta nekik, hogy akkor tárgyal érdemben, ha a kiadó rendezi a bizonytalanságban tartott munkavállalók helyzetét.

Úgy tudjuk, miután mind Rónai Balázs volt vezérigazgató, majd következő nap Katona Viktor egykori pénzügyi igazgató is távozott, a menedzsment részéről a tárgyalásokat Kálmán Erika, egykori HR-vezető irányítja. Ő korábban a szintén egykor Pecina-érdekeltségű BorsodChem Zrt. HR- és kommunikációs igazgatója volt, mielőtt 2013-tól a Mediaworks csoport akvizíciós folyamatában vállalt részt a tulajdonos Vienna Capital Partners soraiban.

Hétfőn a szerkesztőség jelképes, 1 eurós összeget ajánlott fel a kiadói jogokért, de Murányi szerint amikor ezt az ajánlatot kiküldték, még nem tudtak arról, hogy a Népszabadság védjegyeire jelzálogot jegyeztettek be, ami nehezítené a lap továbbadását és újjáélesztését.

A szerkesztőség eddig egyben maradt, azok az újságírók sem álltak tovább, akár egyedül, akár csoportban, akik esetleg könnyebben találnának munkát, hátrahagyva a többieket. A Népszabadságban az újságírók mellett jelentős technikai személyzet is dolgozott a nyomtatott lap előállításán, és bajban lennének, ha az online sajtóban kellene elhelyezkedniük.

Lehet hallani támogatókról, akik anyagilag segítenék az újraindítását, de arra nincsen, nem lehet felkészülve a szerkesztőség, pláne egyik pillanatról a másikra, hogy az összesen 80 fős csapat jövőjére vonatkozóan kész terveket tegyenek le az asztalra.

Egyelőre nem rúgták ki sem az újságírókat, sem a tördelőket, sem a műszaki embereket, viszont dolgozni nem tudnak hol; máshova nem publikálhatnak, a céges levelezésükhöz sem férhetnek hozzá és nem tudják azt sem, megkapják-e a fizetésüket, vagy a végkielégítésüket.

A szerkesztőség most először azt szeretné elérni, ha - a számos jel szerint tulajondosváltás előtt álló - Mediaworks mindenek előtt kifizetné az alkalmazottait, és rendezné a feléjük fennálló jogi helyzetet. Csak ezt követően tárgyalnának arról, hogy eladás, illetve a kiadói jogok átengedése esetén van-e bármilyen lehetőség vagy szándék arra, hogy a tulajdonos tehermentesítse a védjegyeket.

Ez egyébként nagyon nem látszik sanszosnak: Pető Péter, a lap főszerkesztő-helyettese kedd este az ELTE Média Tanszékén már világosan kimondta,

"nem lesz többé kinyomtatva olyan újság, hogy Népszabadság".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt