Sakkban tartja a Mediaworks a Népszabadság szerkesztőségét

media
2016 október 11., 17:44
comments 182

Kedd kora este a Mediaworks Zrt. menedzsmentje közleményt juttatott el az MTI-hez, és ebben azt írták, sajnálattal vették tudomásul, hogy

"a Népszabadság főszerkesztője által a lap potenciális akvizíciója kapcsán kezdeményezett, mai napra tervezett megbeszélést a főszerkesztő röviddel a tárgyalás megkezdése előtt lemondta. A szerkesztőség részéről újabb időpontjavaslat nem érkezett".

A Mediaworks azt is írta, hogy kedden megvolt az első találkozó az érdekképviseletekkel is "a lap jövőjével kapcsolatban", és megállapodtak velük arról is, hogy további konzultációk lesznek.  

A közleményben nem volt kommentár a szerkesztőségi oldalról, ezért megkerestünk két Népszabadság-újságírót, akik nem is értették, hogyan adhatott ki ilyen szöveget a kiadó, mivel őket a főszerkesztő személyesen tájékoztatta a találkozóról.

Murányi András, a lap főszerkesztője később azt közölte az MTI-vel, "meglepetéssel értesült a Mediaworks" közleményéről, miután kedden találkozott a menedzsmenttel, és elmondta nekik, hogy akkor tárgyal érdemben, ha a kiadó rendezi a bizonytalanságban tartott munkavállalók helyzetét.

Úgy tudjuk, miután mind Rónai Balázs volt vezérigazgató, majd következő nap Katona Viktor egykori pénzügyi igazgató is távozott, a menedzsment részéről a tárgyalásokat Kálmán Erika, egykori HR-vezető irányítja. Ő korábban a szintén egykor Pecina-érdekeltségű BorsodChem Zrt. HR- és kommunikációs igazgatója volt, mielőtt 2013-tól a Mediaworks csoport akvizíciós folyamatában vállalt részt a tulajdonos Vienna Capital Partners soraiban.

Hétfőn a szerkesztőség jelképes, 1 eurós összeget ajánlott fel a kiadói jogokért, de Murányi szerint amikor ezt az ajánlatot kiküldték, még nem tudtak arról, hogy a Népszabadság védjegyeire jelzálogot jegyeztettek be, ami nehezítené a lap továbbadását és újjáélesztését.

A szerkesztőség eddig egyben maradt, azok az újságírók sem álltak tovább, akár egyedül, akár csoportban, akik esetleg könnyebben találnának munkát, hátrahagyva a többieket. A Népszabadságban az újságírók mellett jelentős technikai személyzet is dolgozott a nyomtatott lap előállításán, és bajban lennének, ha az online sajtóban kellene elhelyezkedniük.

Lehet hallani támogatókról, akik anyagilag segítenék az újraindítását, de arra nincsen, nem lehet felkészülve a szerkesztőség, pláne egyik pillanatról a másikra, hogy az összesen 80 fős csapat jövőjére vonatkozóan kész terveket tegyenek le az asztalra.

Egyelőre nem rúgták ki sem az újságírókat, sem a tördelőket, sem a műszaki embereket, viszont dolgozni nem tudnak hol; máshova nem publikálhatnak, a céges levelezésükhöz sem férhetnek hozzá és nem tudják azt sem, megkapják-e a fizetésüket, vagy a végkielégítésüket.

A szerkesztőség most először azt szeretné elérni, ha - a számos jel szerint tulajondosváltás előtt álló - Mediaworks mindenek előtt kifizetné az alkalmazottait, és rendezné a feléjük fennálló jogi helyzetet. Csak ezt követően tárgyalnának arról, hogy eladás, illetve a kiadói jogok átengedése esetén van-e bármilyen lehetőség vagy szándék arra, hogy a tulajdonos tehermentesítse a védjegyeket.

Ez egyébként nagyon nem látszik sanszosnak: Pető Péter, a lap főszerkesztő-helyettese kedd este az ELTE Média Tanszékén már világosan kimondta,

"nem lesz többé kinyomtatva olyan újság, hogy Népszabadság".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.