Utóvizsgálatot rendelt el az alapjogi biztos a bicskei gyermekotthon által elkövetett szexuális visszaélések ügyében

bűnügy
2016 október 11., 08:40
comments 70

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala kedden azt közölte az MTI-vel, hogy utóvizsgálatot rendelt el az alapjogi biztos a bicskei gyermekotthonban négy évvel ezelőtt felmerült szexuális visszaélések gyanújának kivizsgálásáról szóló ombudsmani jelentéshez kapcsolódóan, hogy kiderüljön, négy év alatt milyen lépések történtek a rendszeren belül a visszaélések érdemi feltárására.

Székely László ombudsman emlékeztetett arra, hogy mind a magyar jogszabályok, mind a Magyarország által vállalt nemzetközi kötelezettségek értelmében az államnak mindent meg kell tennie a gyermekek szexuális kizsákmányolásának és zaklatásának megelőzése és a gyermekek védelme érdekében. A gyermekeknek pedig tájékoztatást kellene adni a szexuális kizsákmányolás és zaklatás veszélyeiről, valamint az önvédelem módjairól.

A mostani botrányt az RTL Klub Házon kívül című műsora robbantotta ki, amiben a bicskei gyermekotthon két volt lakója névvel és arccal vállaltan mondta el, hogy

az intézet igazgatója éveken keresztül molesztált több rábízott gyereket, nekik négy, illetve nyolc éven keresztül volt intim viszonyuk vele.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma ezután pénteken jelezte, hogy hétfőtől egy külső vezető veszi át a gyermekotthon irányítását. A gyermekotthonokat működtető Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság szeptember 23-án szerzett tudomást a gyermekotthonban történt szexuális zaklatás gyanújáról, és azonnal felfüggesztette állásából az intézmény igazgatóját, belső vizsgálatot rendelt el, illetve feljelentést tett a rendőrségen.

Az RTL Klub pénteki esti Híradójában még arról számoltak be, hogy a feljelentés és a vizsgálat ellenére az intézményvezető még mindig a gyermekotthonban lakik. Az ingatlant tulajdonló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. szombaton közölte, hogy az igazgató elhagyta a gyermekotthonban található szolgálati lakását. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.