Mert kell egy csapat

sport
2016 október 13., 09:01
comments 23

A cikket Meksz Dezső barátom, a First Down blog gazdája írta.

Minarik Ede, a mosodás szavai jutottak eszembe a Régi idők focijából, midőn az 2016-os amerikai foci idényben eddig kiválóan teljesítő egységeket vettem sorba. Minarik Ede, mint edző etalon, akárcsak az NFL néhány edzői gárdája. Jelen állás szerint az Amerikai Főcsoport (AFC) két domináns csapata és Super Bowl kandidánsa a New England Patriots és a Pittsburgh Steelers.

Mindkét franchise kiváló szakemberekkel rendelkezik, akik nemcsak önmagukban jók, hanem együtt is nagyot tudnak homorítani. Lépjünk túl a főedzőkön, Bill Belichick és Mike Tomlin neve már nem lesz az enyészeté, nevük ismerősen cseng annak, aki valaha is foglalkozott már a profi amerikai futballal. A két főnök olyan szakértői hálót szőtt maga köré, amelynek munkája előbb-utóbb megmutatkozik az eredményekben.

Josh McDaniels a Patriots támadókoordinátora és irányítóedzője bárhol megállná a helyét vezetőedzőként a ligában, Matt Patricia védőkoordinátor régóta Belichick bizalmasa, míg a frissen igazolt Dante Scarnecchia sokéves tapasztalata a támadófal izmosodását hozta. Kevés idő múltán Mike Tomlin is képes volt elengedni Todd Haley Steelers támadókoordinátor kezét, aki Mike Munchak támadófal-, Randy Fitchner irányító- és James Saxon futóedzőkkel együtt átlagban 30 pont körüli pontot hoz ki Big Benékből. Bárcsak a felcsúti Főnök is képes lenne ilyen tehetséges edzői-szakértői csapatot kreálni maga köré.

Első számú irányítója hiányában is ügyesen lavírozott a Patriots a szezon első negyedében, megcáfolva sokak reménykedését, A várva-várt Tom Brady pedig sokak reménykedését megcáfolva erejének teljében tért vissza a hétvégén négy mérkőzéses eltiltásából. Touchdown Tom igazán elkapta a fonalat (vagy el sem vesztette): 33 ponttal, 406 jarddal, 3 hatpontossal, valamint a tőle megszokott ünneplésekkel „vetette magát észre” a Cleveland Browns ellen.

A Hazafiak támadóegysége komoly fejtörést okoz még az elkövetkezőkben az ellenfelek védőkoordinátorainak, ugyanis a két összekötő Rob Gronkowski és Martellus Bennett összjátékát ember legyen a talpán az a védelem, aki kiismeri és kontrollálni tudja, nem beszélve arról, hogy Chris Hogan is olyan egyszerűséggel kapkodja le Brady passzait, mintha már évek óta együtt játszanának. Eközben Brady először játszott Bennettel (3 TD átadás) és az ismeretlenségből előrángatott Hogannal (114 jard). A Jedi visszatért, dominál a támadóegység, és ha nem sikerül fényesre a produkció, akkor a védelmük tartja 20 pont alatt az aktuális ellenfelet.

„This is not your father’s Steelers!” Ez a mondás dívik Pittsburgh-ben, ugyanis a legendás védelem folytonos felemlegetése mellett kinőtte magát egy generáció, aki a labda másik oldalán gyártja szorgosan a pontokat. Ben Roethlisberger neve mellett áll a legtöbb hatpontos (15) átadás a statisztikákban, Le’Veon Bell visszatérte magasabb fordulatszámra kapcsolta a Kohászok támadóegységét. Big Ben 380 jardot és négy TD passzt, Bell 154 jardot termelt a New York Jets ligalelit védelme ellen, és akkor még nem esett szó, az ünnepléseiért oly sokszor megbüntetett elkapó, Antonio Brown képességeiről, az öreg DeAngelo Williams futásairól, valamint a Mike Munchak által irányított támadófal elit mutatványairól.

link Forrás

És hogy mi van a híres Acélfüggönnyel? Teszik a dolgukat becsülettel, ami jelen állás szerint kimerül abban, hogy – hasonlóan a Patriots-hoz – 20 pont környékén tartsák az ellenfél pontjait. Október 23-án a New England Patriots Pittsburghben szerepel, az amerikai foci ünnepe lesz, az már biztos.

Eredmények, NFL 5. hét

TNF: San Francisco 49ers (1–4) – Arizona Cardinals (2–3) 21–33

Az ötödik játékhét kezdetén két csereirányító, Blaine Gabbert és Drew Stanton csapott össze San Franciscóban, ahol a vendég Cardinals kihasználta a hazaiak hibáit és könnyű győzelmet aratott.

Cleveland Browns (0–5) – New England Patriots (4–1) 13–33


link Forrás


A Cleveland Browns-nál immáron az ötödik irányítót (Robert Griffin III, Josh McCown, Cody Kessler, Charlie Whitehurst, Terrelle Pryor) is láthattuk, de ez sem volt akadály Tom Bradyéknek, hogy péppé verjék a hazaiakat.

Detroit Lions (2–3) – Philadelphia Eagles (3–1) 24–23

Hazai pályán tudott fordítani a Lions a mérkőzés ehhez azonban a Philly újonc irányítója, a már-már csodaszámba menő Carson Wentz első labdaeladása is kellett - ezzel eldőlt, hogy nem fogja élete első öt NFL-meccsén megdönteni Tom Brady legtöbb passzkísérlet interception nélkül-rekordját.

Indianapolis Colts (2–3) – Chicago Bears (1–4) 29–23

A Bears több jardot csinált, irányítója Brian Hoyer megérdemelte volna, mégis az Indianapolis Colts kerekedett felül a végén, köszönhetően Adam Vinatieri régóta kipróbált rúgótechnikájának.

Miami Dolphins (1–4) – Tennessee Titans (2–3) 17–30

Miamiban nincs változás, most éppen Marcus Mariota négy touchdownpasszára nem találtak ellenszert.

Baltimore Ravens (3–2) – Washington Redskins (3–2) 10–16

A Ravens jó kezdés után másodjára kap ki otthon, a Washington elleni vereség Marc Trestman támadókoordinátor állásába került.

Minnesota Vikings (5–0) – Houston Texans (3–2) 31–13

Minnesotában tovább forog a gépezet, legyen az futó, ismeretlen elkapó, punt visszahordó, mindenből pontszerzés lesz: erről most a Brock Osweiler vezette Texans szerzett keserű tapasztalatot.

Pittsburgh Steelers (4–1) – New York Jets (1–4) 31–13

link Forrás

Ben Roethlisberger ott folytatta, ahol a múlt héten abbahagyta, igazi MVP kandidáns lett belőle, a New York Jets pedig elfelejtett kijönni a második félidőre és tutyi-mutyi játékuk nulla pontot ért a táblán.

Denver Broncos (4–1) – Atlanta Falcons (4–1) 16–23

Sokak meglepetésére megégett a címvédő a Mile High Stadiumban, de lássuk be, hogy Paxton Lynch labdaeladásait és az atlantai futók (Devonta Freeman, Tevon Coleman) csillogását már képtelen a védelem korrigálni és kontrollálni.

Dallas Cowboys (4–1) – Cincinnati Bengals (2–3) 28–14

A Cowboys ifjú titánjai (Dak Prescott, Ezekiel Elliott) három támadásból három hatpontost varázsoltak, amire a vendégek köpni-nyelni nem tudtak, így a Bengals játékosai már a félidőben a vereségük indoklásán, illetőleg a következő hét ellenfelén gondolkodhattak.

Los Angeles Rams (3–2) – Buffalo Bills (3–2) 19–30


link Forrás


A Bills irányító Tyrod Taylor vicces-trükkös játéka elmond mindent a mérkőzésről, jut eszembe a buffalói gárda újra győzött.

Oakland Raiders (4–1) – San Diego Chargers (1–4) 34–31


link Forrás


A San Diego Chargers újra elfáradt a végére, most az újonc Drew Kaser felejtette el elkapni a labdát a mezőnygól kísérletnél, amivel döntetlenre hozták volna a meccset Oaklandben.

SNF: Green Bay Packers (3–1) – New York Giants (2–3) 23–16

Nagy kínlódással bár, de behúzta a győzelmet Aaron Rodgers gárdája a Lambeau Fielden rendezett Sunday Night Footballon.

MNF: Carolina Panthers (1–4) – Tampa Bay Buccaneers (2–3) 14–17

A hétfő esti „mezőnygól összecsapást” a hazai pótirányító Derek Anderson labdaeladásai döntötték el.

Pihenőhét: Jacksonville Jaguars (1–3), Kansas City Chiefs (2–2), New Orleans Saints (1–3), Seattle Seahawks (3–1)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.