Magyarországon tilos burkiniben fürdőzni, a Széchenyiben két nő megsértette a szabályt

életmód
2016 október 14., 07:56
comments 1357

Október 9-én egy 30 és egy idősebb 70 év körüli nő fürdött a Széchenyi Fürdő Kós Károly sétány felől nézve baloldali szárnyában, a sétányhoz közelebb eső medencében. Már több, mint egy órája a fürdőben tartózkodtak, amikor két alkalmazott felszólította őket, hogy hagyják el a medencét, ugyanis megsértették a házirendet.

A nőkön burkini volt. Az egész testet lefedő fürdőruhát főként muszlim nők viselik.

A 444 egyik olvasója jelen volt az esetnél:

„A fürdő részéről két nő hajtotta végre a kidobást. Azzal védekeztek, hogy a vezetőség utasítása volt. A burkinis hölgyek legalább egy órája mar a fürdőben voltak, nem hangoskodtak, senkinek sem ártottak, senkit sem zavartak.”

A Széchenyi Fürdő marketing és értékesítési igazgatója, Czinege Szilvia kérdésünkre elmondta, hogy október 9-én a kora esti órákban valóban érkezett hozzájuk egy vendégpanasz, hogy a fürdő gőz osztályán lévő medencében két vendég nem a házirendnek megfelelő ruházatban fürdik. Ezért felszólították őket, hogy tartsák be a házirendet.

„Társaságunk 2016. júliusában kért hivatalos állásfoglalást az Országos Tisztifőorvosi Hivataltól, ennek alapján határoztuk meg a házirendben a fürdőruhaviselés szabályát, mely minden fürdőnkben a pénztáraknál kifüggesztett állapotban is megtalálható. Eszerint: nem szabad a medencékbe olyan öltözékben bemenni, amely felületének mérete okán közegészségügyi, vízminőségi és balesetvédelmi szempontból aggályos. Erre tekintettel a medencéket az alsó testrészen kizárólag térdig érő, a felső testrészen pedig kizárólag vállig érő fürdőruhában szabad igénybe venni.”

A fürdő oldalán sem angolul, sem magyarul nem találtunk házirendet. Viszont a budapestigyogyfurdok.hu-n fent van egy 2016 májusi utasítás, ami a fürdőruhákra vonatkozik. Ebben a burkinire ugyan külön nem térnek ki, de a rendelet simán alkalmazható rá.

link Forrás

A burkinibotrány idén nyáron robbant ki főként Franciországba, ahol több strandon betiltották a muszlim ruhadarab viselést. A tiltáspártiak fő érve, hogy a burkini nem egyeztethető össze a francia értékekkel és a strandokon nincs helye az olyan ruhadaraboknak, amelyek a valláshoz vagy a politikához köthetőek. Az ellentábor pedig azzal védekezik, hogy egyáltalán nincs pontosan lefektetve, hogy mi is az a burkini. Muszlim nők panaszai alapján pedig a tiltást egyszerűen arra használják, hogy elküldhessék őket a strandokról, bármi is van rajtuk.

Ez pedig azért is visszás döntés, mert éppen a konzervatív közegből érkező, de relatíve szabadelvű muszlimokat sújthatja. Azokban az igazán konzervatív muszlim közösségekben, melyek integrálása komoly és valós nehézséget okoz a francia államnak, fel se merülhet, hogy a nők a férfiakkal közösen mehessenek strandra, ahogy az úszás sem jöhet szóba, hiszen a víztől tapadóssá váló burkini is megmutatná az alakjukat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.