Minden ötödik magyar orvos már külföldön dolgozik

Egészségügy
2016 október 14., 07:04
comments 259

A Kopint-Tárki készített egy kutatást a Magyarországról elköltöző orvosokról, írja a napi.hu. A felmérés szerint az összes magyar orvos legalább 10-12 százaléka dolgozik külföldön, de

az aktívan gyógyítók között az arány 20 százalék felett lehet.

Pontos adatok nincsenek, a kutatás abból indult ki, hogy hányan kértek ki olyan bizonyítványokat az utóbbi időben, ami a külföldi munkavállaláshoz kell. Továbbá egy 1100 fős mintán is végeztek kutatást.

2012-ben 3250 orvos élhetett külföldön, a számuk azóta növekedett, elsősorban a Németországba távozók száma emelkedett.

Az idősebbek inkább maradnak: a Magyarországon dolgozó orvosok fele elmúlt már 50 éves.

A kutatás szerint nem elsősorban a jobb fizetés miatt mennek el az orvosok: az itthoni rossz munkakörülmények is számítanak. Legalábbis erre utal, hogy a megkérdezettek jelentős része akkor is hajlandó lenne külföldön dolgozni, ha ott nem keresne többet. Ugyanakkor azt is mondták, hogy ha itthon emelkedne a fizetésük, akkor kevésbé lennének motiváltak a távozásra.

A legtöbben az aneszteziológusok, belgyógyászok, sebészek és gyermekorvosok közül mennek el.

Gyerekorvosból az ország egyes részein már annyira kevés van, hogy az komolyan akadályozza a normális működést. A Bodrogközben a legrosszabb a helyzet. Országos szinten is rossz a helyzet: a házi gyerekorvosok negyede már elmúlt 65 éves.

A kutatást bemutató szakemberek közül Weltner János, a Semmelweis Egyetem I. számú sebészeti klinikájának sebésze így fogalmazott:

"a szakpolitika csődje, ami ma az egészségügyben zajlik".

A klinika egy másik orvosa pedig erről számolt be:

"Klasszikus értelemben semmilyen kutatás nem folyik még a klinikán sem, finanszírozás, idő és lehetőség híján. Ugyanakkor se szeri, se száma az olyan megbeszéléseknek, amelyek arról szólnak: kevesebb vizsgálattal, kevesebb gyógyszerrel, vagy anélkül kell gyógyítani".  

(napi.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.