Minden ötödik magyar orvos már külföldön dolgozik

2016 október 14., péntek 7:04
262

A Kopint-Tárki készített egy kutatást a Magyarországról elköltöző orvosokról, írja a napi.hu. A felmérés szerint az összes magyar orvos legalább 10-12 százaléka dolgozik külföldön, de

az aktívan gyógyítók között az arány 20 százalék felett lehet.

Pontos adatok nincsenek, a kutatás abból indult ki, hogy hányan kértek ki olyan bizonyítványokat az utóbbi időben, ami a külföldi munkavállaláshoz kell. Továbbá egy 1100 fős mintán is végeztek kutatást.

2012-ben 3250 orvos élhetett külföldön, a számuk azóta növekedett, elsősorban a Németországba távozók száma emelkedett.

Az idősebbek inkább maradnak: a Magyarországon dolgozó orvosok fele elmúlt már 50 éves.

A kutatás szerint nem elsősorban a jobb fizetés miatt mennek el az orvosok: az itthoni rossz munkakörülmények is számítanak. Legalábbis erre utal, hogy a megkérdezettek jelentős része akkor is hajlandó lenne külföldön dolgozni, ha ott nem keresne többet. Ugyanakkor azt is mondták, hogy ha itthon emelkedne a fizetésük, akkor kevésbé lennének motiváltak a távozásra.

A legtöbben az aneszteziológusok, belgyógyászok, sebészek és gyermekorvosok közül mennek el.

Gyerekorvosból az ország egyes részein már annyira kevés van, hogy az komolyan akadályozza a normális működést. A Bodrogközben a legrosszabb a helyzet. Országos szinten is rossz a helyzet: a házi gyerekorvosok negyede már elmúlt 65 éves.

A kutatást bemutató szakemberek közül Weltner János, a Semmelweis Egyetem I. számú sebészeti klinikájának sebésze így fogalmazott:

"a szakpolitika csődje, ami ma az egészségügyben zajlik".

A klinika egy másik orvosa pedig erről számolt be:

"Klasszikus értelemben semmilyen kutatás nem folyik még a klinikán sem, finanszírozás, idő és lehetőség híján. Ugyanakkor se szeri, se száma az olyan megbeszéléseknek, amelyek arról szólnak: kevesebb vizsgálattal, kevesebb gyógyszerrel, vagy anélkül kell gyógyítani".  

(napi.hu)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt